„Sunt mai multe exerciții planificate de către structurile NATO, probabil că ați văzut acea știre că noul distrugător, o nouă navă este deja în Marea Neagră. Au fost și zilele trecute alte nave, fie că este vorba de o navă de supraveghere electronică, fie că e vorba de o navă de luptă, vom avea exerciții în comun cu structurile NATO și cu unități militare și militari ai Statelor Unite, mai ales că parteneriatul strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite. Sigur că este o noutate ca delfinii dresați pentru misiuni de luptă, pentru misiuni militare să se afle în Marea Neagră și cred că, atunci când publicul va avea acces la această structură care va fi în Marea Neagră, cred că va fi ceva foarte interesant”, a spus Dușa.
El a fost întrebat dacă s-a decis la nivelul NATO în ce măsură vor spori capacitățile Alianței.
„De astăzi se află în România comandantul militar al forțelor NATO, va fi pe Aeroportul Kogălniceanu, de ieri se află în România comandantul comandamentului de la Napoli, știți foarte bine că în ultimul timp au fost realizate mai multe misiuni și exerciții atât în spațiul aerian și pe Marea Neagră. De asemenea, cooperarea noastră cu structurile NATO, dar și europene, este una deosebită și Armata Română este capabilă să facă acele capabilități asumate în cadrul NATO, să-și îndeplinească misiunile atât în ceea ce privește teritoriul național, cât și în teatrele de operații”, a precizat Mircea Dușa.
El a mai spus că, având în vedere situația operativă din zonă, se execută permanent misiuni de supraveghere a spațiului aerian și misiuni de poliție aeriană.
„De asemenea, se execută misiuni de analiză zilnică la nivelul structurilor competente a situației din zonă și sigur că se și dispun măsurile necesare când este nevoie”, a adăugat Dușa.
Mircea Dușa a făcut aceste precizări răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, după ce a participat la depunerea de coroane de flori la Monumentul eroilor militari români căzuți la datorie, manifestare cu ocazia Zilei Forțelor Terestre.