Prima pagină » Știri » Demers cultural inedit: „România remarcabilă”, rețea de sate creată pentru stimularea culturii și dezvoltarea turismului

Demers cultural inedit: „România remarcabilă”, rețea de sate creată pentru stimularea culturii și dezvoltarea turismului

Demers cultural inedit: „România remarcabilă
Centrul Cultural Clujean a lansat, joi, în premieră, proiectul „România remarcabilă", o rețea de comune creată pentru dezvoltarea locală prin stimularea culturii, valorificarea patrimoniului și dezvoltarea turismului.

Directorul Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă că proiectul își propune să atingă până în 2021 peste 40 de membri pentru a fi ulterior integrat ca proiect național, preluat de Ministerul Turismului.

„Am lansat, în premieră națională, proiectul România Remarcabilă care reprezintă o rețea de sate și comune, menită să contribuie la dezvoltarea locală durabilă prin stimularea culturii și valorificarea patrimoniului membrilor ei. Proiectul va dezvolta concepte de brand și etichetă culturală și turistică, va oferi consultanță, expertiză și ajutor atât în atragerea de fonduri, cât și în strategii de acțiune, metode și instrumente. România Remarcabilă își propune să creeze cadrul care facilitează legături între localități și organizații din România cu cele cu profil similar din Franța. Pentru început începem cu 12 comune, 6 din Cluj și 6 din zona Transilvaniei și ne propunem ca până în 2021 să atingem peste 40 de membri pentru a fi ulterior integrat ca proiect național, preluat de Ministerul Turismului”, a spus Teișanu.

Managerul proiectului, Alina Zlati, a declarat, la rândul său, că România este împânzită de resurse pe linia de patrimoniu pe care s-a așternut un strat de praf, astfel că obiectivele au căzut într-un con de umbră.

„Comunele nu fac un efort pentru promovarea patrimoniului, considerând că este vorba de vestigii ale trecutului. Oameni cu expertiză există, oameni cu bunăvoință în aceste comune există, astfel că am decis să facem să se întâmple niște lucruri. Prin proiect urmărim să dezvoltăm aceste localități, să dezvoltăm identitatea locală, turismul să aducă bunăstare întregii comunități, iar oameni să se mândrească că aparțin comunității lor astfel încât tinerii să și rămână în țară”, a spus Zlati.

„România Remarcabilă” este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables din Franța și Consiliul Județean Cluj.

Foto: Facebook / Centrul Cultureal Clujean

 

Citește și