Prima pagină » Știri » Demers inedit la Cluj: Aplicație care arată zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște

Demers inedit la Cluj: Aplicație care arată zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște

Demers inedit la Cluj: Aplicație care arată zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște
O aplicație care arată exact zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște a fost dezvoltată la Cluj. Aplicația oferă și informații despre bolile transmise de căpușe sau țânțari, dar calculează și probabilitatea prezenței celei mai importante specii de căpușă din România, Ixodes ricinus.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, aplicația are și rolul de informare a populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise de căpușe sau țânțari.

„Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (…) o aplicație mobilă gratuită – VectExcel, care are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi (gen de muște de nisip – n.a.). De asemenea, aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților USAMV Cluj-Napoca, utilizatorii aplicației pot să citească informații detaliate, pe înțelesul larg, privitoare la principalele boli transmise prin vectori în România, dar și ce măsuri să ia în cazul în care au fost mușcați de o căpușă.

„Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de citizen science, pentru prima oară în țara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector”, a declarat Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicația a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente” și este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât și iOS, precum și în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.

 

Citește și