Prima pagină » Știri » Demers inedit la Iași: Consiliere psihologică gratuită pentru victimele accidentelor rutiere

Demers inedit la Iași: Consiliere psihologică gratuită pentru victimele accidentelor rutiere

Demers inedit la Iași: Consiliere psihologică gratuită pentru victimele accidentelor rutiere
O asocație din Iași a lansat o linie telefonică pentru persoanele care suferă după ce au fost victime ale accidentelor rutiere. La telefon vor răspunde 24 din 24 de ore voluntarii asociației și vor oferi consilieră psihologică celor care au nevoie de sprijin.

Iar pentru a-i responsabiliza pe viitorii șoferi, 1.200 de elevi de clasele a 11-a și a 12-a vor putea participa la ateliere de educație rutieră.

Cei care simt nevoia să discute cu cineva după ce au fost victime ale unor accidente rutiere vor putea face acest lucra oricând, apelând un număr de telefon. O asocație care și-a propus ca prin proiectele sale să reducă numărul accidentelor rutiere din Iași a lansat o linie telefonică pentru consiliere psihologică.

„Cei care au suferit o traumă în urma accidentelor rutiere pot suna 24 din 24 de ore la numărul de telefon respectiv. Va răspunde unul dintre membrii asociației. În județul Iași, numai săptămâna trecută au fost internați 13 copii la Spitalul Sf Maria, iar zilnic sunt în medie de șase accidente rutiere, iar pe județ 10. Din experiența anilor trecuți ne-am dat seama că persoanele respective, dacă au fost cele care au produs accidentul sau au fost victime, nu conștientizează pe moment importanța consilierii psihologice. Ele sunt mulțumite că se refac fizic, însă e nevoie și de refacerea psihică. Aceste accidente pot duce la depresii, alcoolism, perturbă foarte mult relațiile cu persoanele apropiate, se instalează singurătatea”, a declarat Andrei Dâscă, președintele organizației.

Cei care au nevoie de acest ajutor din partea psihologilor pot suna oricând la 0745.232.231. Acest serviciu este parte a „Safety First”, un proiect proiect de responsabilizare, sensibilizare, informare și deprindere a unor cunoștințe de educație rutieră civică destinat ieșenilor.

Proiectul se derulează pe o perioadă de patru luni calendaristice: august, septembrie, octombrie, și noiembrie. Activitățile se vor derula până la sfârșitul anului deoarece unii dintre beneficiarii direcți ai proiectului, respectiv elevii de clasa a 11-a și a 12-a, sunt supuși presiunii examenelor de bacalaureat și atestate profesionale. Scopul proiectului îl constituie sensibilizarea, responsabilizarea și informarea unui număr de cel puțin 10.000 de beneficiari care intră în contact direct cu activitățile desfășurate prin intermediul proiectului, membri ai comunității municipiului Iași de toate vârstele. Obiectivele pe termen scurt și lung sunt reducerea numărului accidentelor rutiere în rândurile pietonilor, șoferilor, bicicliștilor din municipiul Iași, a spus Andrei Dâscă.

Potrivit bilanțului Inspectoratului de Poliție, în județul Iași au fost anul trecut 1.175 de accidente rutiere, dintre care 393 grave, iar 61 de persoane au murit.

Principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere au fost traversarea neregulamentară, neacordare de prioritate la vehicule și la pietoni și viteza neadaptată la condițiile de drum.

 

Citește și