Prima pagină » Știri » DEMERS. Parlamentul European cere măsuri pentru admiterea României în Spațiul Schengen

DEMERS. Parlamentul European cere măsuri pentru admiterea României în Spațiul Schengen

DEMERS. Parlamentul European cere măsuri pentru admiterea României în Spațiul Schengen

Parlamentul European cere ca statele membre să-şi amplifice eforturile ca România să fie admisă în Schengen. Solicitarea a venit prin intermediul unei rezoluţii votate vineri. Încă din 2011, Parlamentul European a permis ca România să adere la Spaţiul Schengen.

Membrii Parlamentului European solicită, prin intermediul unei rezoluţii votate vineri, să fie luate toate măsurile astfel încât România, alături de alte state precum Bulgaria şi Croaţia, să fie admise în Spaţiul Schengen, transmite Mediafax. Rezoluţia a fost votată cu 520 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 59 de abţineri.

Spațiul Schengen trebuie să fie pe deplin funcțional

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, graniţele trebuie deschise respectând principiul nediscriminării.

Este nevoie de o schimbare rapidă pentru un spaţiu Schengen în întregime funcţional, pentru a proteja libertatea de mişcare şi pentru a asigura reabilitarea economică a Europei, spune PE într-un comunicat de presă.

„În timp ce veştile bune continuă să apară în privinţa ridicării restricţiilor de la graniţele interne, modul în care s-a rezolvat lasă mult de dorit”, a spus Juan Fernando Lopez Aguillar, preşedinte al Comisiei de libertăţi civile.

Se cere o reformă a guvernării Schengen

Pe termen mediu, eurodeputaţii atrag atenţia că o reflectie asupra modului în care să crească încrederea între statele membre şi să fie asigurată o guvernare europeană a Spaţiului Schengen este necesară.

În lumina noilor schimbări, ei fac apel la Comisie să propună o reformă a guvernării Schengen. Membrii PE cer Consiliului şi statelor membre să îşi amplifice eforturile în privinţa integrării în Schengen şi să facă toţi paşii necesari pentru a admite România, Bulgaria şi Croaţia în acest spaţiu.

Spaţiul Schengen acoperă cele mai multe state din Uniunea Europeană, cu excepţia unor ţări precum România, Irlanda, Bulgaria, Croaţia şi Cipru. Printre statele non-EU care fac parte din Schengen se numără Norvegia şi Elveţia. În 2011, Parlamentul European a permis României şi Bulgariei aderarea la Spaţiul Schengen şi şi-a reiterat poziţia de câteva după adoptarea rezoluţiei legislative.

Rareș Bogdan, discurs exploziv în Parlamentul European: „ Este inadmisibilă blocarea intrării României în spațiul Schengen / Olanda, în frunte cu premierul ei, se opun nejustificat de ani de zile”

Liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan, a cerut, în plenul Parlamentului European, ca România să fie primită în spațiul Schengen.

Cioloș: Avem toată îndreptățirea să cerem repunerea dosarului pe masa politică a UE după ce toți europenii au simțit ce înseamnă să fii „zone out”

Admiterea României în Schengen este din nou în discuție, în contextul în care, după o carantină forțată a acestui spațiu  toți europenii au simțit pe pielea lor ce înseamnă să fii „zone out”, afirmă Dacian Cioloș cars susține că avem argumentele necesare pentru a cere redeschiderea dosarului de integrare.

Orban, despre intrarea României în Schengen: Vom face toate demersurile, dar există probleme la nivelul UE

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu dorește să dea un orizont de timp în care România să adere la Spațiul Schengen, însă a fost o problemă la nivelul Uniunii Europene legată de migrație, precum și o discuție în prezent cu privire la reformarea acestui Spațiu.

 

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele