Prima pagină » Știri » Demnitarii, magistrații și polițiștii pot procura arme letale fără absolvirea unui curs

Demnitarii, magistrații și polițiștii pot procura arme letale fără absolvirea unui curs

Demnitarii, magistrații și polițiștii pot procura arme letale fără absolvirea unui curs
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede că demnitarii, magistrații, militarii și polițiștii pot achiziționa autorizație de port-armă , fără absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică în acest sens.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare a fost adoptată în plenul Senatului cu 42 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” și patru abțineri .

Comisia pentru apărare a adoptat un raport de admitere, fără amendamente.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art 14 (1) lit. g din Legea nr. 296/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul exceptării de la absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică organizat de o persoană juridică autorizată în vederea obținerii autorizației de procurare a armelor letale a demnitarilor, magistraților, diplomaților, militarilor și polițiștilor, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecere în rezervă sau retragere”, potrivit raportului Comisiei pentru apărare.

Astfel, articolul 14 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, litera g) a alineatului (1) se modifică astfel: „Au absolvit un curs de instruire teoreticp și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepția persoanelor prevăzute la art 14 (2) lit. a, respectiv demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”.

Guvernul nu susține proiectul de lege.

Inițiatorul, deputatul Florin Roman, susține că modificarea legii este necesară, având în vedere fenomentele infracționale.

„Având în vedere evoluția fenomenelor infracționale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor și bunurilor acestpra, cererilor unor cetățeni de a-și asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viața și integritatea corporală, precum și interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor și munițiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu”, se arată în expunerea de motive a inițiativei.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

 

Citește și