Prima pagină » Știri » Deneș: „Mulți oameni ar da orice pentru o gură de APĂ”. Ministrul Apelor spune că românii sunt privilegiați

Deneș: „Mulți oameni ar da orice pentru o gură de APĂ”. Ministrul Apelor spune că românii sunt privilegiați

Deneș: „Mulți oameni ar da orice pentru o gură de APĂ
Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, a declarat, marți, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, că România, față de alte țări din lume, este privilegiată în ceea ce privește calitatea apei și că unii locuitori ai planetei „ar da orice pentru o gură de apă".

„Noi, românii, suntem niște privilegiați. Încă avem acces la resurse importante de apă de bună calitate, dar trebuie să fim conștienți că foarte mulți locuitori ai planetei, chiar în acest moment, ar da orice pentru o gură de apă. La nivel mondial, miliarde de oameni nu au o sursă sigură de apă. Milioane de oameni se îmbolnăvesc și unii dintre ei mor pentru că nu au o sursă sigură de apă și beau apă infestată chimic sau bacteriologic. Conflictele armate, sărăcia, lipsa de civilizație și educație, subdezvoltarea industrială și schimbările climatice sunt câteva din cauzele care au generat această dramă care începe să se manifeste din ce în ce mai acut la nivel Mondial”, a declarat, marți, Ioan Deneș, la un simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Potrivit ministrului, statele europene trebuie să găsească soluții pentru reutilizarea apei uzate, mai ales în agricutură și în industrie.

„Trebuie să găsim soluții pentru a reutiliza apa uzată, în industrie și agricultură, de exemplu. Astfel, putem crea o alternativă pentru atenuarea presiunii puse de consumatori asupra resurselor de apă brută sau potabilă. Aici trebuie să subliniez faptul că transformarea unei ape uzate este obligatoriu să se facă în condiții de rentabilitate economică, iar produsul final trebuie să nu mai conțină factorii bio-chimici care pot afecta mediul și sănătatea cetățenilor”, a precizat Deneș.

Ioan Deneș a mai declarat că până în 2030, 700 de milioane de oameni din întreaga lume vor fi strămutați din cauza lipsei acute de apă.

„Revin la datele Organizației Națiunilor Unite prezentate pe site-ul dedicat Zilei Mondiale a Apei de anul acesta prin care se arată că până în 2030, peste 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutați din cauza lipsei acute a apei, deci perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Vrem să conștientizăm opinia publică, fermierii în special, asupra faptului că depozitarea și utilizarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd poate polua pânza freatică, dar și apele de suprafață. Iar apa aceasta, poluată, ajunge în fântâna din curtea omului, iar fântâna nu mai este o sursă sigură de apă”, a mai susținut Ioan Deneș.

foto: Hepta

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și