Prima pagină » Știri » Dentiști: Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013

Dentiști: Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013

Dentiști: Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013
Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013, după ce banii alocați medicinei dentare au fost reduși la zero, a declarat, miercuri, președintele Asociației Medicilor Stomatologi din București, Alexandru Brezoescu.

Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013, după ce banii alocați medicinei dentare au fost reduși la zero, a declarat, miercuri, președintele Asociației Medicilor Stomatologi din București, Alexandru Brezoescu.

„Vorbim de o situație gravă, fără precedent, deși, prin Constituție, tinerii până la 18 ani beneficiază de asistență medicală gratuită. Cum respectăm Constituția? Sunt copii din familii sărace, defavorizate, pensionari cu pensii foarte mici, persoane cu nevoie speciale care nu mai pot beneficia de asistență gratuită. În aceste condiții, se va întâmpla un dezastru, pentru că sunt probleme complicate pe care nu le mai putem rezolva. Dacă vreți să vă convingeți, priviți că tot mai mulți oameni, dar și tineri nu au dinți în gură”, a mai spus profesorul Brezoescu.

Potrivit președintelui AMSB, stomatologii își cer drepturile, respectiv „banii puțini pe care i-au primit în fiecare an”.

„Noi ne cerem drepturile. Nu vrem să fim contra cuiva. Suntem pentru a găsi soluții favorabile să asigurăm pacienților un tratament de calitate. Dar autoritățile ne spun că nu sunt bani. Noi spunem că sunt. Când apar situații de criză, de la Guvern se direcționează bani imediat pentru rezolvarea crizei. Or Guvernul nu poate să direcționeze bani pentru copiii acestei țări, viitorul acestei țări. Copiii vin la stomatolog, mai ales la cel de medicină școlaă, dar nici aceia nu au bani pentru materiale sanitare”, a mai spus Brezoescu.

Președintele ASMB a precizat că părinții scot din buzunar, pentru o carie simplă a copilului, 70 de lei, prin casa de asigurări. „Suma alocată pentru un medic stomatolog a fost, în 2012, de 1.000-1.200 de lei. Din acești bani, medicul putea face 20 de carii. O extracție este în jur de 50 de lei, o proteză la un adult, 600 de lei. Dintr-un plafon alocat, medicul putea face două proteze sau putea trata 20 de carii simple la copil. Ce reprezintă această sumă? Nimic, dar ne-au luat banii pentru copiii. Cel mai frecvent, la copil se întâlnește caria simplă. Un copil are două sau trei carii”, a explicat profesorul Brezoescu.

În aprilie, medicii stomatologi avertizau că prin tăierea alocației bugetare, care era oricum cea mai mică din sistem – 57,8 milioane lei în 2012, împărțiți la 2.800 de dentiști care aveau contract cu casa de asigurări -, numărul persoanelor fără dinți, cu carii sau cu alte suferințe va crește.

Tot atunci, Ministerul Sănătății (MS) anunța că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiți banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

Citește și