Denunțătoarea lui Mircea Beuran rupe tăcerea. Adevărul despre ceea ce s-a petrecut în cabinetul medicului

Publicat: 15 02. 2020, 16:04
Actualizat: 15 02. 2020, 16:05

Denunțătoarea doctorului Mircea Beuran, în dosarul în care acesta este acuzat de DNA de luare de mită, rupe tăcerea. Carmen Haiducu povestește cum a ajuns să-i dea lui Beuran banii.

”Adevărul este următorul. Informația cuprinsă în dosarul DNA, că i-aș fi oferit bani pentru un post este reală. Informația că am ajuns la DNA prin intermediul acelui domn deputat (Emanuel Ungureanu, n.red) sau nu știu ce e e falsă. M-am prezentat personal la DNA, nu prin intermediul acelui domn pe care nu îl cunosc și pe care nu l-am căutat niciodată. Am discutat personal cu domnul profesor. Nu este o victimă, așa cum se prezintă la tv. Nu trebuie să se preteze la așa ceva. Pentru mine nu a fost o plăcere, e de toată jena. Acest sistem este corupt. Dacă aveam o altă variantă decentă, aș fi optat pentru acea opțiune.

Am mers în cabinetul dumnealui și am discutat acele lucruri. Până să primească această sumă a spus că ocuparea unui astfel de post este imposibilă. După ce i-am dat banii, în cabinetul dumnealui, a zis că e posibil. Am fost singuri când i-am dat banii.

Am purtat aceste discuții referitoare la acest post, nu s-au concretizat. Am purtat aceste discutii, nu s-au concretizat, ba chiar în ultima perioadă mi s-a pus in vedere că voi termina programul de gărzi si nu mai sunt eligibilă pentru vreun post. Discuția a fost în decembrie 2018 și mi-a spus cî postul va fi in ianuarie 2019. Nu e o atitudine demnă de un profesor. Sunt medic specialist chirurg și am contract de gărzi cu Spitalul Floreasca. Nici eu nu am făcut asta de plăcere, dacă am ajuns în situația asta, inseamnă că am fost constrânsă. Situația m-a constrâns, pentru că am colegi care sunt șomeri sau fac al doilea rezidentiat. Sper că voi reuși să mă angajez printr-o modalitate corectă şi tranşantă”, a spus Carmen Haiducu, la România TV.

Beuran, arestat la domiciliu

Judecătorii l-au plasat pe Mircea Beuran în arest la domiciliu. Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA ca medicul să fie arestat pentru 30 de zile. Medicul este acuzat de procurori de luare de mită.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, scrie MEDIAFAX.

Mircea Beuran a fost reținut de procurorii anticorupție, joi seara, pentru că a primit mită pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală.

Conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Beuran a fost reținut pentru că ar fi luat mită în perioada în care era președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

„În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor”, conform comunicatului de presă.

DNA: Beuran ar putea comite noi fapte de corupție

Mircea Beuran ar fi primit cei 10.000 de euro drept mită într-o cutie de cadouri în valoare de 35 de lei, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea.

Beuran trebuia să fie în detenţie, deoarece interceptările procurorilor arată că ar putea săvârşi noi fapte de corupţie.

„Inculpatul este o persoană deosebit de influentă în domeniul medical şi universitar şi, drept urmare, îşi poate exercita această influenţă asupra diferitelor persoane care au cunoştinţă despre săvârşirea faptelor sau care sunt implicate în săvârşirea acestora. Măsura arestării preventive se impune şi în vederea prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni de către inculpat, date fiind funcţiile pe care le deţine, persoana inculpatului fiind pretabilă, astfel cum rezultă şi din interceptări, la săvârşirea unor noi fapte de corupţie”, scrie în referatul DNA.

Medicul Beuran deţine importante funcţii publice, de aceea fapta pentru care este acuzat decredibilizează sistemul medical şi universitar. Beuran alterează valorile sistemului medical, mai spune DNA.