Departamentul pentru Energie: Prețul gazelor românești pentru populație nu crește până la 1 iulie
„Până la 1 iulie 2015 prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește. În ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație, Guvernul va elabora
cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale”, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut marți, la București, o întâlnire cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) și ai Băncii Mondiale.
Discuțiile au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanță corporativă în societățile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare și de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie și liberalizarea pieței gazelor naturale.
Liberalizarea pieței gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.
În comunicat se precizează că, referitor la situația CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat față de situația din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica același tarif ca și pentru consumatorii casnici.
Departamentul pentru Energie precizează că niciodată nu a existat riscul ca facturile populației pentru energie termică și gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.
„Valorile prețurilor de referință pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul președintelui ANRE din 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial. Conform normelor legale în vigoare, aceste valori de referință sunt calculate în funcție de evoluțiile prețurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013, prima jumătate a lui 2014 și sunt corelate cu un coeficient de variație în funcție de inflație”, se mai spune în comunicat.
Ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu și deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Servicii și Industrie din Camera Deputaților, au avut miercuri, în plenul Camerei, un schimb de replici pe tema prețului gazelor naturale și al energiei termice.
Nicolescu i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creșterii prețului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o „intervenție mincinoasă care sfidează Parlamentul”.