Prima pagină » Știri » Depozitele de deșeuri periculoase ar putea fi interzise la mai puțin de 20 km de orașe și țărmul Mării Negre

Depozitele de deșeuri periculoase ar putea fi interzise la mai puțin de 20 km de orașe și țărmul Mării Negre

Depozitele de deșeuri periculoase ar putea fi interzise la mai puțin de 20 km de orașe și țărmul Mării Negre
Un grup de 108 parlamentari din toate partidele propun să fie interzisă construirea instalațiilor pentru valorificarea și eliminarea deșeurilor periculoase la o distanță mai mică de 20 km față de linia de țărm a Mării Negre, de ariile protejate și de localitățile urbane.

Cei 108 parlamentari din toate partidele au inițiat, în acest sens, un proiect de modificare a Ordonanței 195/2005 privind protecția mediului.

Astfel, potrivit proiectului, este interzisă construirea instalațiilor pentru valorificarea și eliminarea deșeurilor periculoase și radioactive la o distanță mai mică de 20 km față de linia de țărm a Mării Negre, față de ariile protejate și față de localitățile urbane.

Inițiatorii consideră că după 1990 s-au construit o serie de depozite și deșeuri, „generând adevărate trasee de transport a deșeurilor poluante din diverse țări europene către România”.

Ei au apreciat, în expunerea de motive, că este nevoie de o reglementare mai strictă asupra modalității de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deșeurilor industriale, rafinăriilor, instalațiilor pentru îngrășăminte chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare care produc poluanți sau deșeuri periculoase în arealul teritorial aflat în zonele protejate natural sau pe litoralul Mării Negre.

„Din acest punt de vedere, este necesară o zonă tampon, pentru a se putea interveni în cazul unui accident ecologic. Distanța de 20 km față de linia țărmului Mării negre, a localităților și a ariitor protejate constituie o măsură necesară pentru diminuarea riscurilor”, au mai arătat inițiatorii.

Proiectul a fost inițiat în 12 mai și se află în consultare publică la Senat.

Citește și