„Guvernul României desprinde acest stat de tot ce înseamnă evoluția normală a tehnologiei în contextul globalizării și aruncă România în epoca de piatră din perspectiva IT. Regulamentul privind protecția datelor personale trebuie implementat până pe 25 mai”, a declarat deputatul PNL Pavel Popescu.
Pavel Popescu a susținut că proiectul limitează drepturile constituționale ale cetățenilor.
„Această lege a doamnei Carmen Dan interzice crearea de profile ale pacienților chiar dacă eu, ca pacient, îmi dau acordul pentru că o entitate privată, un spital privat nu-mi procesează niște date fără acordul meu. Îmi limitează dreptul meu constituțional ca cetățean de a mă duce într-un spital pentru că nu pot fi tratat în spitalele, care nu există, construite de Guvernul actual. Noi am reușit la Comisia juridică să-l amânăm, în Comisia de IT a trecut într-un mod clasic. Au venit trei înlocuitori care, departe de mine gândul de a-i pune într-o lumină proastă, dar nu au nicio expertiză pe acest domeniu. Au venit, au ridicat mâna așa cum li s-a zis de la partid. A trecut avizul de Comisia IT și am reușit în Comisia juridică să o amânăm cu o săptămână pentru a veni cu amendamente și a scoate aceste aberații pe care doamna Carmen Dan le-a depus în lege”, a adăugat Popescu.
Alături de senatorul Șerban Nicolae, Carmen Dan a propus 6 amendamente la proiectul privind folosirea datelor personale. Printre acestea se află și interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri este interzisă cu excepția prelucrărilor efectuate de către sau sub controlul autorităților publice, în limitele puterilor ce le sunt conferite prin lege și în condițiile stabilite de legile speciale care reglementează aceste materii, care să prevadă și garanții adecvate pentru persoana vizată”, se arată în expunerea de motive.
La capitolul sancțiuni, se prevede că Autoritatea Națională de Supraveghere „poate lua măsuri colective prevăzute de art. 58, alin. 2 lit. a-h și lit. j din regulamentul general privind protecția datelor. Constituie contravenție fapta de încălcare de către autoritățile și organismele publice a dispozițiilor din Regulamentul General privind protecția datelor referitoare la: a) obligațiile operatorului și ale persoanei împuternicite de operatori în conformitate cu articolele 8, 11, 25-39, 42 și 43”.
Tot la capitolul sancțiuni, este prevăzut faptul că nerespectarea unei decizii sau unei limitări temporare sau definite asupra prelucrării sau a suspendării fluxurilor de date poate duce la sancțiune.