Deputat PSD: Persoanele care vor încheia un PARTENERIAT CIVIL nu vor putea SĂ ADOPTE copii. Raluca Turcan: O MANEVRĂ a PSD pentru a abate atenția de la EȘECUL referendumului

Publicat: 09 10. 2018, 17:19
Actualizat: 26 03. 2019, 07:25

„Este o manevră politicianistă lansată să abată atenția de la un eșec crunt pe care ei l-au înregistrat pentru că au lansat un referendum pentru a acoperi neputința de la guvernare. Au demonstrat încă o dată că sunt dispuși să folosească buna credință a românilor pentru a-și acoperi gravele erori sau incompetența”, a afirmat Turcan, marți la Parlament.

Aceasta a adăugat că nu va vota pentru susținerea proiectului de lege, dacă inițiativa legislativă va fi asumată de PSD.

„Să semnez un proiect pus în dezbatere de PSD este ca și cum aș gira în alb un demers al PSD care până acum a avut doar demersuri mincinoase și cinice la adresa poporului român. Pe mine nu o să mă auziți că voi semna un demers al PSD. Aștept să văd solicitări din partea persoanelor care se simt vătămate în încălcarea drepturilor civile. Să particip la discuții transparente și asumate în mod direct de oameni responsabili și după aceea voi lua în considerare un demers parlamentar. Dar să afirm că voi asuma un demers al PSD este ca și cum brusc i-aș credibiliza”, a completat deputatul PNL.

Raluca Turcan a precizat că România trebuie să fie o țară europeană, în care toate drepturile individuale să fie respectate.

„Încă din momentul lansării inițiativei cetățenești, poziția pe care am avut-o constant a fost că România trebuie să fie o țară europeană în care toate drepturile individuale trebuie să fie respectate și garantate. În acest sens dacă există drepturi civile care sunt încălcate în monentul de față pentru persoanele de același sex, aceste drepturi civile trebuie întărite și legislația trebuie corectată. Eu, ca parlamentar, nu voi ezita să urmăresc ca prin legislație să existe aceleași drepturi garantate pentru toate persoanele indiferent de orientarea sexuală, religie sau etnie”, a conchis Turcan.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, la Parlament, că ALDE nu vrea să-și asume „paternitatea” proiectului de lege privind parteneriatul civil, ci doar paternitatea ideii, acesta menționând că nu a discutat pe această temă cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Proiectul vine în urma jurisprudenței CEDO și în urma jurisprudenței recente a CCR și are legătură cu viața de familie, cu acest drept. Are prevederi care se referă la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moștenirile, etc. Urmarea genului de uniri consensuale atât în persoanele de același sex cât și pentru persoanele de sexe diferite care nu aveau niciun fel de protecție juridică. Și cazul Coman Hamilton este important în această discuție pentru că a arătat ce înseamnă să lipsească din legislația românească protecția juridică pentru genul acesta de persoane. Proiectul interzice explicit adopțiile”, a declarat deputatul PSD Florin Manole, inițiatorul proiectului de lege.

Deputatul PSD susține că „parteneriatul civil se va putea încheia la starea civilă”. Întrebat cum se va putea „rupe” acest parteneriat civil, el a răspuns: „Există mai multe posibilități. O variantă este aceea a înțelegerii dintre părți, sau poate fi denunțat de una dintre părți, dar sunt chestiuni tehnice”.

Acesta a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus proiectul de lege privind parteneriatul civil, ca urmare a unei cereri inițiate de CNCD.

„Săptămâna viitoare o să depunem, împreună cu colegi de la alte partide politice, un proiect care are următorul istoric; A fost inițial un draft făcut de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după care PSD a venit cu o nouă formă care a fost transmisă tuturor celorlalte grupuri parlamentare pentru a îi invita pe fiecare dintre ei să se alăture demersului. Astăzi o să avem ultimele discuții”, a adăugat deputatul PSD.

Florin Manole precizează că parteneriatul civil nu va influența definiția căsătoriei.

„Nu influențează definiția căsătoriei în România în niciun fel. În practică are aceste efecte: bunurile comune, asta înțelege orice om și nu privește pe altcineva decât pe cei care dețin bunurile respective. Doi oameni care dețin împreună niște bunuri trebuie să se bucure de protecție juridică și de eventuala împărțire a acestor bunuri, la separare. Nu este vorba doar despre persoanele de același sex, ci și despre persoanele care nu vor să se căsătorească. Sunt lucruri firești, care nu încurcă pe nimeni. Nu limitează din libertățile și drepturile nimănui, ci doar dă dreoturi și libertăți pentru toată lumea, nu în plus, ci egal cu cele ale cuplurilor care decid să se căsătorească. Nu are nicio legătură cu biserica, nu este nici împotriva cuiva”, a conchis social-democratul.

De asemenea, social-democratul a anunțat că UDMR va veni cu propuneri privind forma finală a proiectului de lege.

Întrebat care sunt diferențele dintre parteneriatul civil și căsătoria, Florin Manole a răspuns: „Există puține diferențe, dar chestiunea adopțiilor mi se pare că este una fundamentală”.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, luni, că parlamentari „din tot spectrul politic” vor depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind reglementarea parteneriatului civil.

„Nu există câștigători și pierzători atunci când există consultări publice, există doar posibilitatea să identificăm cele mai bune soluții care să ne aducă pe toți împreună. Zilele trecute a fost organizat un referendum care nu are câștigători și nu are pierzători, are doar un singur mesaj, un mesaj că, în definitiv, trebuie să găsim acele proiecte, acele soluții, care ne pot împinge înainte. Există o parte din aceste soluții”, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul unui discurs susținut la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, la încheierea seriei de consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe 30 septembrie, că s-a decis în partid ca după referendumul privind redefinirea familiei, să se discute legea parteneriatului civil, Liviu Dragnea anunțând că proiectul este gata. „Eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp să înceapă discuțiile cu aceste asociații pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca să le dăm mai multe posibilități, dar nu posibilitatea de adopție”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.

Pe 26 septembrie, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că europarlamentarul ALDE, Renate Weber, lucrează la un proiect pentru parteneriatul civil, lege care trebuie promovată după referendumul pentru redefinirea familiei.

Un procent de 21,10% de persoane s-au prezentat la urne, la referendumul pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, pragul necesar pentru validare, potrivit legii, fiind de 30%.