Rectorii vor putea fi în același timp și parlamentari, dar și șefi de partid. Deputații au eliminat din lege incompatibilitățile prevăzute pentru rectori.
În fapt, parlamentarii au aprobat prevederile ordonanței de urgență din decembrie 2012, dată de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în prezent rector al Universității Politehnice.
Prin actul normativ, dispar incompatibilitățile pentru persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică, care de acum vor putea să fie în paralel și rectori, cu excepția membrilor Guvernului sau a secretarilor de stat care au obligația să se suspende din funcția de rector. De asemenea, dispar incompatibilitățile pentru rectorii care vor putea deține funcții de conducere în cadrul unui partid politic.
„Deputații USL din comisia de învățământ au dat undă verde politizării învățământului. Ei au votat, în ordonanța de urgență pe persoană fizică dată în ultimele zile de mandat de fostul ministru Ecaterina Andronescu, pentru eliminarea incompatibilităților prevăzute pentru rectori. Acest lucru înseamnă că doamna Andronescu și-a atins obiectivul – deși este parlamentar USL și vicepreședinte al PSD, poate acum conduce și Universitatea Politehnică”, arată Raluca Turcan, membru în comisia de învățământ.
După ce a fost adoptată noua lege a educației în 2011, Agenția Națională de Integritate(ANI) a făcut verficări în cazul parlamentarilor Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu și Iosif Drăgulescu, care erau și rectori. Pe 3 iunie 2011 ANI a anunțat că Ecaterina Andronescu se află în stare de incompatibilitate pentru ca a deținut simultan funcția de rector al Universității Politehnica București, funcția de senator și pe cea de vicepreședinte a PSD, începând cu data de 10 februarie 2011.
ANI a mai făcut verificări și în cazul deputatului PSD Florian Popa, rector al Universității de Medicină și Farmacie din București, Ștefan Drăgulescu, deputat PDL si rector al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, și Nicolae Robu, senator PNL și rector la Politehnica Timișoara.
Tot luni, deputații au hotărât ca și clasa a IX-a să nu treacă la gimnaziu, chiar dacă Legea Educației prevedea ca liceul să aibă trei ani și gimnaziul cinci ani începând din 2016. Liceul va avea ca și până acum patru ani, și va cuprinde clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a.