Deputații continuă seria pomenilor electorale. Noua listă a majorărilor salariale decise în Parlament
„Estimăm un deficit bugetar de peste 3% din PIB, dacă nu se decide reducerea altor cheltuieli. Ar trebui să vedem când iese acest proiect și vom vedea apoi ce facem”, a spus marți, la Parlament, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, referindu-se la proiectul Legii salarizării bugetarilor.
În acest context, Anca Dragu a reamintit că, potrivit legii responsabilității fiscal-bugetare, adoptată în 2010, „cu 180 de zile înainte de alegeri nu pot crește cheltuielile salariale și nu pot fi luate măsuri care să conducă la aceste cheltuieli”.
„Prevederile spun clar că orice cheltuială trebuie docunentată și însoțită de sursa de venit. E vorba de responsabilitate fiscal-bugetară și este vorba de mai multe inițiative legislative votate în ultima perioadă”, a subliniat Anca Dragu.
Ministrul Finanțelor a amintit și de proiectele ambițioase cuprinse în Master Planul General de Transport (lucrări de infrastructură mare, cum ar fi Autostrada Sibiu-Pitești sau Comarnic-Brașov), arătând că și acestea pun presiune pe bugetul de stat.
„Avem, de asemenea, cheltuieli ambițioase pe Masterplan. Dacă toate aceste cheltuieli sunt puse în buget, probabil că s-ar putea ca deficitul să sară de 4%”, a mai spus Anca Dragu.
Deputații PSD, ALDE și ai minorităților din comisiile de muncă și buget din Camera Deputaților au decis includerea mai multor categorii de personal din educație și sănătate printre cei ce primesc majorări și sporuri salariale, la ședința în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, fiind înlocuit de secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.
Astfel, în sistemul gradațiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, și personalul de predare și cercetare din universități, cel auxiliar din învățământ și asimilat acestuia, în care este inclus și personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de președintele Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.
Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu a cerut să se prezinte sursa de finanțare, ceea ce a stârnit indignarea susținătorilor amendamentului care au spus că finanțare se va face ”de la bugetul de stat” și că oamenii nu trebuie să fie ținuți ”la un nivel de zece clase”.
Comisiile reunite au decis și ca majorarea salarială de 15% să se aplice și personalului din inspectoratele școlare, fiind inclus personalul administrativ.
Totodată, deputații au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilați din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învățământ vor fi trecuți în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.
La funcțiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricțiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât și de ingineri și de alte categorii.
Deputații au făcut și corecții la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechități.
Raportul a fost transmis Comisiei juridice, care și l-a însușit, respingând propunerea PNL de a discuta fiecare amendament. PNL a acuzat faptul că se încalcă Regulamentul pentru nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului și nici nu s-a discutat pe fond.
Legea ar urma să fie supusă la vot în plen, luni, începând cu ora 17:30.
Ministrul Muncii: Au pus pe masă pomeni electorale, fără vreun calcul de impact
„Ieri am avut șase ore sumbre, în care în Parlament în comisiile reunite de buget-finanțe și muncă s-a mimat o dezbatere pe o serie de amendamente aduse la OUG 20/2016 privind salarizarea în sectorul public. PSD&ALDE au pus pe masă pomeni electorale de cca 3-4 miliarde lei (în plus față de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanță) la o primă estimare conservatoare, oferind creșteri salariale adiționale și sporuri pentru sănătate, învățământ și o serie de agenții guvernamentale fără vreun calcul de impact sau identificarea sursei de finanțare”, a scris ministrul Muncii Dragoș Pîslaru pe pagina sa de Facebook, după dezbaterile de luni din Parlament.
El a povestit și un episod amuzant din Parlament, când un parlamentar l-a interpelat spunând că se luptă pentru a nu cheltui bani de la buget „aiurea”, de parcă sunt banii lui.
„La finalul dezbaterii am avut totuși un moment frumos, când un parlamentar mi-a zis cu onestitate și apreciere că m-am luptat pentru a nu cheltui banii bugetului aiurea de parcă erau banii mei. Și i-am răspuns că acest lucru este firesc, întrucât sunt banii noștri, ai tuturor celor care plătim taxe în țara asta. Cu atât mai mult aveam datoria de a atrage atenția că nu este bine și moral să creezi așteptări oamenilor fără să poți implementa mai apoi. Mandatul meu și al Guvernului este să fim responsabili pentru a nu duce bugetul în derivă și a trebui să tăiem alte cheltuieli mai apoi. Și să nu promitem ce nu putem face. Singura soluție corectă este creșterea graduală a salariilor, printr-o lege unitară de salarizare până în 2021. La care lucrăm”, a mai scris Pîslaru.
Premierul Dacian Cioloș a explicat marți dimineața într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.
Comisiile reunite de buget și muncă din Camera Deputaților au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învățământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD și UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum și majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputații din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federației Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul ședinței comisiilor reunite.