Deputații juriști nu se ating de imunitatea lui Bejinariu. Nicolicea: „Solicitarea este pentru o infracțiune care nu exista la data comiterii faptei”

Deputații juriști nu se ating de imunitatea lui Bejinariu. Nicolicea: Solicitarea este pentru o infracțiune care nu exista la data comiterii faptei
Publicat: 17/05/2017, 14:07

„Cu 16 voturi , 7 voturi și o abținere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală întrucât solicitarea este pentru infracțiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracțiune care nu exista la data comiterii faptei. Legea penală se aplică infracțiunilor săvârșite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004″, a argumentat președintele comisiei, Eugen Nicolicea.

În schimb, deputatul PNL, Florin Roman, l-a acuzat pe Nicolicea că „invocă tertipuri care nu au nicio legătură cu fondul problemei”.

„Domnul Nicolicea a propus în Comisia juridică respingerea urmăririi penale în cazul Bejinariu motivând că semnarea celor 2 contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respectiv 2.12.2014 (…) I-am spus că, din nou, invocă tertipuri care nu au nicio legătură cu fondul problemei. E treaba procurorilor. PNL și USR au votat , majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat împotriva urmăririi penale”, a spus Roman.

O replică a venit la scurt timp și din partea liderului interimar al PNL, Raluca Turcan, pe Facebook, unde a afirmat că respingerea cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD, Eugen Bejinariu, de către majoritatea parlamentară din Comisia juridică reprezintă o nouă dovadă a poziționării PSD-ALDE împotriva actului de Justiție și că nimic nu îl împiedică pe Eugen Bejinariu să le solicite colegilor să voteze favorabil continuării anchetei, tocmai pentru ca un judecător să se poată pronunța asupra vinovăției sau nevinovăției domniei sale.

„Nu este rolul Parlamentului să stabilească vinovății, dar e rolul acestui for să permită acest parcurs. PNL, ca de fiecare dată, a votat transparent și favorabil solicitarea privind continuarea anchetei, conform deciziei asumate în ultimii ani de zile. La fel vom vota și în plenul Camerei Deputaților. Solicităm majorității parlamentare să adopte aceeași conduită, pentru că este singura corectă”, a scris Turcan pe Facebook.

Comisia juridică a Camerei a reluat, luni, procedurile în cazul solicitării de încuviințare a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinaru, ca urmare a scrisorii transmise de procurorul general Augustin Lazăr, fiind posibil ca votul pe Raport să fie dat miercuri sau joi.

„Nu se adaugă elemente noi la dosarul pe care îl aveam. De mâine (marți, n.r.) aveți acces la rechizitoriu, care nu a fost completat, și dacă insistați și la dosar, care e destul de mare, la staf”, a precizat luni, președintele Comisiei, Eugen Nicolicea, adresându-se deputaților membri ai comisiei.

El a arătat că ar fi vrut să vadă, în scrisoarea transmisă de procurorul general, punctul de vedere al Parchetului General cu privire la decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu (fapta pentru care s-a făcut solicitarea, n.r.) dar și la interdicție de a ancheta faptele comise în calitate de ministru când s-a discutat despre OUG 13.

„Putem să studiem (rechizitoriul, n.r.) până miercuri și să dăm votul miercuri sau joi”, a mai spus Nicolicea.

El l-a contrazis, totodată, pe procurorul general Augustin Lazăr, menționând că urmărirea penală a celorlalte persoane din dosar nu este discriminatorie, întrucât acestea nu au avut calitatea de miniștri.

„Nu se poate crea o situație discriminatorie. Discriminare e atunci când compari persoane în aceeași situație. Aici e vorba de ministru, celelalte persoane nu au fost miniștri, nu prea e discriminare”, a spus Nicolicea.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, luni, o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în care îi adresează rugămintea de a urgenta procedurile în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale față de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârșirea infracțiunii de abuz in serviciu și vă adresăm rugămintea să dispuneți măsurile legale în vederea urgentăriii procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluționarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului și termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală.

Potrivit acestuia, în dosar sunt implicate și alte persoane și, datorită legăturii dintre acestea și Eugen Bejenariu, se impune investigarea tuturor celor implicaț, cercetările neputând fi disjunse.

„În absența răspunsului Camerei Deputaților, urmărirea penală se desfășoară numai față de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situație discriminatorie”, a mai scris Lazăr.

Scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a figurat pe ordinea de zi a Biroului permanent al Camerei, care a transmis-o Comisiei juridice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar