Deputatul Adrian Merka, trimis în judecată pentru conflict de interese
Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție au arătat în rechizitoriul trimis instanței că deputatul Adrian Merka a propus angajarea, în cadrul biroului său parlamentar, a părinților săi și a avizat contractele individuale de muncă ale acestora pe o perioadă determinată, în baza cărora aceștia au obținut în total 39.180 de lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaților.
Dosarul lui Adrian Merka va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În noiembrie 2013, Agenția Națională de Integritate a cerut Parchetului instanței supreme să facă verificări în cazul deputatului Adrian Merka, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 15 decembrie 2008 – 17 octombrie 2011, și-a angajat părinții în funcția de șef cabinet în cadrul biroului său parlamentar.
ANI preciza că în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaților de către părinții deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei.
Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.