Deputatul Boldea a cerut plângând judecătorilor să-l elibereze din arest: „Simt că tâmpesc în arestul ăla”. Solicitarea a fost RESPINSĂ
Deputatul gălățean Mihail Boldea a plâns, marți, la instanța supremă, unde le-a cerut judecătorilor eliberarea din arest preventiv, pentru a putea merge acasă, susținând că nu va mai activa ca parlamentar și că nu va părăsi municipiul Galați.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a judecat, marți, recursul deputatului Mihail Boldea împotriva deciziei Secției penale a aceleiași instanțe prin care s-a decis prelungirea arestării preventive a sa.
După deliberări, judecătorii instanței supreme au respins recursul lui Boldea, decizia fiind definitivă, astfel că acesta va rămâne în arest pentru o perioadă de încă 30 de zile.
La ședința de marți, deputatul le-a spus celor cinci judecători că „a venit în fața lor cu speranță” și că „DIICOT Galați dă dovadă de un terorism procedural total”.
„După 30 de zile în care am stat și am cugetat și eu, poate că am greșit, poate că nu. Nu poți tu Minister Public să vii să ceri 20 de ani de închisoare când tu ai un prejudiciu incert stabilit. Cineva de la DIICOT Galați va răspunde pentru asta”, a afirmat Boldea.
Deputatul le-a vorbit magistraților și despre condițiile nefaste din celula de arest, arătând că „nu area cișmea în cameră, ci doar veceul care e jos”.
„Simt că tâmpesc în arestul ăla. Este greu acolo, iar eu nu-mi doresc decât să mă duc la mine acasă. Nu îmi doresc să mă duc la serviciu, nu îmi doresc decât să se termine dosarul ăsta”, a declarat Boldea judecătorilor, precizând că dacă va fi lăsat în libertate, nu va părăsi municipiul Galați.
Totodată, Mihail Boldea, printre altele, a arătat și motivele pentru care „bănuiește că a fost arestat”, susținând că în mai multe rânduri a cerut demisia fostului premier Emil Boc și a demnitarilor Radu Berceanu și Adriean Videanu. El a lăsat să se înțeleagă că arestarea sa s-a făcut din cauza faptului că a fost afiliat politic.
Boldea a arătat că, din aceleași considerente, procedurile de obținere a avizului de la Camera Deputaților pentru încuviințarea arestării sale s-au făcut mult mai repede față de cazul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, „care a beneficiat de termenele prevăzute de lege în această materie”.
În 20 martie, Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Mihail Boldea, pentru a fi cercetat de către procurorii DIICOT în dosarul privind fraude imobiliare.
Două zile mai târziu, ICCJ a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanței supreme admițând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri și faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.
Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanța supremă.
Potrivit procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), sunt date și indicii rezonabile în legătură cu participația penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006-2011, în obținerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situația juridică reală a acestora ori existenței unor convenții comerciale în ceea ce privește bunurile.
Mihail Boldea ar fi falsificat documente pentru a intra în posesia a nouă imobile din Galați, ar fi cerut unor gălățeni care l-au ajutat în campania electorală să găsească martori mincinoși, de condiție modestă, tip „boschetar” sau alcoolici, pentru procesele civile în care erau folosiți falși proprietari.