Prima pagină » Știri » Deputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu executare
Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat, joi, de instanța supremă, la un an de închisoare cu executare, urmând să îi fie confiscată suma de 3.140 de lei pe care acesta ar fi primit-o de la denunțător în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău.

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat, joi, de instanța supremă, la un an de închisoare cu executare, urmând să îi fie confiscată suma de 3.140 de lei pe care acesta ar fi primit-o de la denunțător în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău.

Judecătorii au mai stabilit ca deputatul să plătească și cheltuieli judiciare în valoare de 6.050 de lei.

Totodată, instanța a menținut starea de arest a lui Gheorghe Coman.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie, fiind acuzat că a primit bani și o sticlă de whisky în schimbul menținerii în funcție a unui șef din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău. Coman a fost acuzat de folosirea influenței funcției de conducere din partid, fiind președinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obținerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

El a fost arestat în 7 ianuarie, măsura preventivă fiind încuviințată de Camera Deputaților la 27 decembrie.

Instanța supremă a judecat joi, la primul termen, dosarul lui Gheorghe Coman și a luat o decizie, după ce deputatul a recunoscut integral acuzațiile, procurorii DNA cerând condamnarea lui la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuiau să dezbată joi legalitatea măsurii preventive în cazul deputatului Gheorghe Coman, dar, la cererea avocaților, au preschimbat termenul și au judecat dosarul.

Deputatul Gheorghe Coman și-a recunoscut integral faptele de care este acuzat de către procurorii anticorupție și a arătat că își menține declarația dată în fața anchetatorilor. Judecătorii au ascultat apoi pledoariile finale ale acuzării și ale apărării.

Procurorul DNA prezent la ședința de judecată a arătat că faptele deputatului Gheorghe Coman sunt grave și că, deși acesta și-a recunoscut vinovăția, nu poate fi disculpat. Acesta a cerut condamnarea lui Coman la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Avocatul lui Coman a arătat că instituția recunoașterii vinovăției nu ar mai avea sens dacă inculpații ar fi condamnați ca și în cursul judecării pe procedura normală. Acesta a precizat că limita maximă de pedeapsă pentru infracțiunea de care este acuzat Coman este de trei ani și opt luni, astfel că, redusă cu o treime, nu s-ar mai încadra în limitele unei pedepse cu executare. Avocatul a adăugat că, în aceste condiții, Coman ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

În ultimul cuvânt, Gheorghe Coman le-a spus judecătorilor că vrea să fie lăsat liber, că recunoaște și regretă fapta și că are copii de întreținut.

Completul de judecată de la instanța supremă, compus din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru și Ștefan Pistol au decis în final să îl condamne pe Coman la închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în perioada noiembrie – decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere deținută în cadrul formațiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunțător, în schimbul menținerii acestuia în funcția publică de director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, diverse servicii precum și foloase materiale necuvenite.

DNA susține că deputatul i-a cerut denunțătorului ca, în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca șef al Serviciului Economic și Administrativ în cadrul instituției pe președintele executiv al organizației județene Buzău a PC. „De asemenea, a pretins ca denunțătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajați ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza orașului Nehoiu, județul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiași partid”, se mai arată în rechizitoriu.

Într-o discuție telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcția de director adjunct la DSV, care, în urma unor „înțelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.

Foloasele cerute de Coman, mai precizează DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formațiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 și 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunțător o sticlă de whisky și 3.140 de lei, susțin procurorii.

Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie, după ce a fugit cu mașina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, unde a stat peste trei ore.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales președinte al PC Buzău în luna decembrie.

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situației acestuia în justiție.

Citește și