Deputatul Ion Stan rămâne cu imunitatea. Noul Parlament va decide dacă admite arestarea sa
Deputații nu au putut să se pronunțe, miercuri, pe solicitarea procurorilor de încuviințare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, președintele Camerei anunțând că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi a viitorului Parlament.
Ședința de plen a Camerei Deputaților în care urma să se discute solicitarea procurorilor de încuviințare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfășura, întrucât au fost prezenți doar 103 deputați.
„Proiectul de hotărâre rămâne pe ordinea de zi a noului Parlament și va fi introdus cu prioritate”, a precizat Zgonea.
Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunțase că, dacă miercuri nu este cvorum la ședința de plen convocată pentru ridicarea imunității deputatului PSD Ion Stan, atunci acest subiect va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Legislativ, fără a fi necesare alte documente de la MJ.
Zgonea a precizat că procedura în cazul Stan nu este afectată de încheierea actualei legislaturi, dacă nu se întrunește cvorumul la ședința de miercuri.
El a explicat că, potrivit Regulamentului, proiectul de hotărâre în cazul Stan va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Parlament.
Valeriu Zgonea a precizat că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu sunt necesare documente noi de la Ministerul Justiției, procedura de ridicare a imunității nefiind afectată de încheierea actualei legislaturi și începerea celei noi.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, ca plenul să se reunească la ora 13.30 pentru a discuta ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ion Stan, secretarul Biroului Georgian Pop precizând că speră să fie asigurat cvorumul.
„Sper ca cvorumul de ședință să fie asigurat, nu vă ascund faptul că sunt colegi actuali parlamentari care nu au mai candidat sau nu au obținut un mandat, care ar putea să nu vină. Dar cred că o să fie cvorum și cazul se va închide astăzi (miercuri – nr.r)”, a precizat Georgian Pop, după ședința conducerii Camerei.
Întrebat ce se va întâmpla cu cazul Ion Stan dacă nu va fi cvorum, Pop a spus: „O să fim într-un nou mandat, probabil că o să fie o altă procedură”.
El a adăugat că până pe 19 decembrie actualul Parlament este în funcțiune, iar începând din 20 decembrie intră viitorul Parlament și orice parlamentar care depune jurământul beneficiază de toate drepturile și dispozițiile prevăzute de lege, a adăugat Pop.
Ion Stan a fost ales deputat și în viitorul Legislativ.
Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunțătorului său, omul de afaceri Nicușor Dima, „câte două milioane, de benzină”, pentru cele 600 de mașini pe care intenționa să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre „un miliard, un miliard două sute”.
Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaților, prin care se solicită încuviințarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunțătorului său.
În interceptări, Ion Stan îi solicită denunțătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor, de asemenea, că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleți roșii care au fost împărție în campania electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.
În urma solicitării ministrului Justiției, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.