Deputatul PDL Alin Trășculescu, REȚINUT pentru 24 de ore. DNA îl acuză de trafic de influență și instigare la fals în acte și spălare de bani. UPDATE

Publicat: 12 11. 2012, 15:19
Actualizat: 28 09. 2018, 10:46

UPDATE 8.31 Deputatul PDL Alin Trășculescu, reținut sâmbătă noapte pentru suspiciunea de luare de mită, a fost eliberat azi dimineață din arestul Poliției Capitalei, în jurul orei 5.30, când i-a expirat avizul de reținere pentru 24 de ore.

CITEȘTE AICI MAI MULTE.

Deputatul PDL de Vrancea Alin Trășculescu a fost reținut sâmbătă noaptea, după ce un om de afaceri care acționa ca intermediar a pretins o mită de 50.000 de lei, în numele lui Trășculescu. Flagrantul a avut loc în Focșani. Alin Trășculescu se afla sub supravegherea DNA de 2 ani. El pretindea că poate obține contracte cu statul, de la Ministerul Dezvoltării și Turismului, condus de Elena Udrea.

Informația inițială arăta că Alin Trășculescu a fost cel prins în flagrant, luând mită, însă surse judiciare au confirmat pentru Mediafax că deputatul nu a atins banii, apoi DNA a comunicat că cel prins în flagrant a fost intermediarul lui Trășculescu, un om de afaceri. Avocatul lui Trășculescu a declarat că va depune plângere împotriva reținerii clientului său, pentru că probele procurorilor nu ar justifica această măsură.

Flagrantul de la Focșani nu l-a vizat pe deputatul Alin Trășculescu, ci pe omul de afaceri Marian Valeriu Calotă, administratorul firmei Maryna Exclusiv SRL, care acționa ca intermediar și cel care primea banii de mită, în numele deputatului PDL, informează DNA.

Alin Trășculescu este acuzat de procurori de infracțiunile de trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri private și instigare la spălare de bani. Marian Calotă este acuzat de complicitate la trafic de influență, fals în înscrisuri private (5 acte materiale), șantaj și spălare de bani (4 acte materiale).

Procurorii DNA susțin că în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Alin Trășculescu a pretins de la un om de afaceri, cel care l-a denunțat, suma de 50.000 de euro, majorată ulterior la 150.000 de euro. Banii au fost pretinși prin intermediul lui Marian Calotă, care l-a constrâns prin amenințare pe afacerist să-i dea banii lui Trășculescu.

Trășculescu a susținut că poate obține contracte, având influență asupra autorităților locale din Vrancea și asupra unor funcționari din Ministerul Dezvoltării și Turismului, condus de Elena Udrea.

„Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător”, arată procurorii.

Trășculescu ar fi primit inițial în mai multe tranșe suma de 464.000 de lei, prin intermediul lui Calotă. Pentru a ascunde banii, Calotă a încheiat contracte fictive între firma sa și cea a omului de afaceri care dădea șpaga. Banii au ajuns ulterior de la Calotă la Trășculescu.

Ulterior, Alin Trășuclescu ar fi cerut mai mulți bani – încă 1,1 milioane de lei, în două tranșe – 50.000 de lei și 1,05 milioane de lei. Firma lui Calotă a încheiat, pe 6 noiembrie 2012, un nou contract cu firma denunțătorului, pentru a transfera banii.

Pe 10 noiembrie, Calotă a primit de la denunțător 50.000 de lei, moment în care a fost prins în flagrant de procurori. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marian Calotă.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL DNA


Ce este PNDI și care este legătura cu Elena Udrea

Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost demarat în 2011 sub coordonarea Ministerului Dezvoltării și Turismului, respectiv cel al Mediului. Principalul ordonator de credite era Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, apoi de deputatul PDL Cristian Petrescu (apropiat de Udrea), în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. O dată cu venirea USL la guvernare, premierul Victor Ponta a oprit acest program.

Opoziția de atunci – USL, a acuzat că banii din acest program erau direcționați către autoritățile locale și firmele agreate de PDL. Delegația FMI a criticat de asemenea acest program, acuzând că nu respectă „bunele practici fiscale”.

Prin acest program, PDL își propunea să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri județene și de interes local, să construiască rețele de apă și canalizare sau creșe și grădinițe și să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor. Finanțările urmau să se deruleze până în 2020.

Banii alocați acestui program, în etape, pe mai mulți ani, însumau peste 3 miliarde de euro.

Ministerul Justiției cere avizul Parlamentului pentru ridicarea imunității

Conform procedurii, procurorii anticorupție au informat-o pe Mona Pivniceru, ministrul Justiției, care a trimis o notificare Camerei Deputaților. Deputații trebuie să decidă, în ședință de plen, dacă dau avizul pentru reținere și pentru ridicarea imunității lui Alin Trășculescu. Parlamentarii nu beneficiază de imunitate în cazul infracțiunilor constatate în flagrant.

„Ministrul Justiției a informat președintele Camerei Deputaților asupra percheziției și reținerii domnului deputat Trășculescu Alin-Silviu, acuzat de săvârșirea unei infracțiuni flagrante de corupție ce face obiectul unui dosar penal instrumentat de către procurorii anticorupție”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Potrivit Constituției „în caz de infracțiune flagrantă, deputații sau senatorii pot fi reținuți și supuși percheziției. Ministrul justiției îl va informa neîntârziat pe președintele Camerei asupra reținerii și a percheziției. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reținere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri”.

Ministerul Justiției nu menționează o eventuală cerere de încuviințare a arestării preventive. Procurorii DNA nu au comunicat dacă au de gând să ceară această măsură împotriva deputatului PDL.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că Ministerul Justiției a cerut avizul Parlamentului pentru ridicarea imunității lui Trășculescu.

În arestul poliției de la București. Trășculescu nu ar fi atins banii de mită

Potrivit unor surse judiciare, Alin Trășculescu a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un om de afaceri. Potrivit televiziunilor de știri, este vorba de o sumă de 50.000 de lei.

Deputatul a fost adus în arestul Poliției de la București, polițiștii din Vrancea confirmând pentru gândul că instituțiile judiciare locale nu au știut de ancheta și flagrantul DNA.

Deputatul s-a întâlnit cu denunțătorul și cu un intermediar, pentru a primi suma de 50.000 de lei.

Potrivit surselor citate, Trășculescu nu a atins propriu-zis banii folosiți la flagrant, însă ar fi încuviințat ca aceștia să ajungă la el.
Deputatul PDL a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30.

Alin Trășculescu este președintele PDL Vrancea și candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 Mărășești.

Blaga: În caz de arestare, va fi exclus din partid

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că Trășculescu va fi exclus din partid dacă va fi arestat.

Au contribuit Clarice Dinu și Cătălin Lupășteanu.