Deputatul PNL Alexandru Muraru, despre demisia lui Iliescu de la conducerea Institutului Revoluției Române: „Este o diversiune”
Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, este de părere că demisia lui Ion Iliescu din funcția de conducere a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) „este o formă de diversiune”.
Deputatul PNL susține că prin demisionarea de la conducerea IRRD, Ion Iliescu păcălește din nou opinia publică așa „cum a făcut toată cariera sa politică”.
„Ion Iliescu procedează cum a făcut toată cariera sa politică înșelând, mimând, păcălind opinia publică! Inevitabil, el va rămâne în istorie ca un falsificator și ca un vinovat pentru crimele de la Revoluție și mineriade. Această demisie vine târziu, dar deloc întâmplător. Spun târziu pentru că prejudiciul adus de această instituție memoriei victimelor din 1989 este reprobabil și iremediabil. Este deloc întâmplătoare ca rezultat al presiunii publice, a lipsei de resurse, respectiv ratării în totalitate a obiectivului pentru care această autoritate a fost înființată. Subliniez faptul că, împreună cu colegii mei din PNL și USR-PLUS am depus un proiect de lege pentru desființarea Institutului Revoluției Române, continuând procesul legislativ pentru ca această sinecură care întinează memoria victimelor Revoluției de la 1989 să dispară”, a transmis Alexandru Muraru.
Deputatul PNL a remintit și de ordonanța prin care Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 ar fi trebuit să fie desființat, însă din cauza faptului că PSD atacat la Curtea Constituțională acest document, desființarea nu a mai avut loc.
Alexandru Muraru: Demisia lui Iliescu vine târziu. Rămâne în istorie ca un falsificator
„Totodată, reamintesc faptul că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanţă de urgență prin care Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 urma să fie desființat. PSD a atacat la CCR această legislație, sesizarea fiind admisă. În acest sens, am reluat procesul de desființare a acestui institut ținând cont de motivarea Curții Constituționale, astfel încât noua propunere legislativă să fie în concordanță cu prevederile constituționale. Încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556/7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică. În tot acest timp, Institutul Revoluției Române s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale. În fapt, evenimentele organizate de institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs de organele de anchetă în Dosarul Revoluției”, a conchis deputatul liberal.
Fostul președinte al PSD, Ion Iliescu, a decis la cei 90 de ani să se retragă de la conducerea Institutului Revoluției Române. Președinte interimar este Alexandru Mironov, iar în alegerea unei noi conduceri va fi consultat și președintele Klaus Iohannis.