Prima pagină » Știri » Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii

Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii

Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii
Proiectul privind descentralizarea, trimis la Parlament pentru asumare, nu mai cuprinde prevederi legate de transferul agențiilor de prestații sociale, al dreptului de administrare în cazul unor porturi sau al cinematografelor și grădinilor de spectacol către autoritățile locale.

Proiectul privind descentralizarea, trimis la Parlament pentru asumare, nu mai cuprinde prevederi legate de transferul agențiilor de prestații sociale, al dreptului de administrare în cazul unor porturi sau al cinematografelor și grădinilor de spectacol către autoritățile locale.

Proiectul transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului nu se mai referă la descentralizarea unor structuri din subordinea Ministerului Muncii, adică nu mai prevede ca agențiile de plăți și inspecție socială să fie transferate în subordinea consiliilor județene sau a CGMB.

De asemenea, din proiectul inițial redactat de vicepremierul Liviu Dragnea au fost eliminate prevederile privitoare la transferul dreptului de administrare în cazul unor porturi fluviale.

În plus, proiectul Guvernului nu mai face precizări în ceea ce privește transferul cinematografelor și grădinilor de spectacol în proprietatea autorităților locale.

În schimb, se operează transferul în cazul bazelor sportive, la palatelor copiilor, tabere școlare, casele de cultură, administrarea plajelor turistice, domeniile Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

De asemenea, în cazul Metrorex se prevede, spre deosebire de forma inițială a proiectului de lege, că Guvernul poate aproba, la cererea CGMB, transferul cu titlul gratuit a acțiunilor societății.

Inițial, proiectul de act normativ nu prevedea opțiunea de a transfera Metrorex către CGMB, ci transferul efectiv.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar ședința de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marți, a anunțat Miron Mitrea, vicepreședinte al Camerei.

Guvernul intenționează să se reunească, marți dimineață, în ședință specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marți după-amiază, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-și angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anunțat anterior că își va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca și competențe, atribuții și instituții, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și clasificarea în turism, cluburile și bazele sportive, taberele școlare, precum și competențele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o „abordare separată”, și nici plajele.

În privința plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanțare europeană.

Proiectul de lege introduce totuși posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităților locale, Apele Române să poată da în administrare porțiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător și unde autoritățile locale pot organiza acitivități de turism sau agrement.

Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităților locale, a mai precizat Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.

„În aceste clădiri care sunt prinse în evidență ca și cinematografe se desfășoară gogoșerii, cofetării, cluburi, discoteci și alte acitvități de «cultură» de acest gen. Sunt multe cazuri în care firmele de cultură respective, care au înființat cofetării și cluburi, au făcut niște investiții, zic ei, au cerut la RADEF să li se dea banii pentru investiții, RADEF, bineînțeles, nu le-a dat banii pentru investiții, au dat în judecată RADEF, ca să ia banii pentru investiții, dar au cerut clădirea pentru care au făcut investiții și sunt și câteva cazuri în care au și câștigat în primă instanță. Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, să nu spunem flagel”, a explicat Dragnea.

El a adăugat că va fi realizată și o analiză aparte a RADEF și a situației juridice a instituției, care în acest moment este condusă de doi directori generali.

Dragnea a mai spus că poliția nu se descentralizează, ci dimpotrivă „se întărește”, iar în aceeași situație se află și Agenția de Prestații Sociale.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituțiile descentralizate, fiind preluați din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale și cu cheltuielile de personal aferente, la instituțiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităților locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităților teritoriale.

Autor

Citește și