Prima pagină » Știri » DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ. Obiecte străvechi, sub Centura Timișoarei: „Nu ne aşteptam să găsim atâtea perioade istorice pe acest tronson!” – FOTO

DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ. Obiecte străvechi, sub Centura Timișoarei: „Nu ne aşteptam să găsim atâtea perioade istorice pe acest tronson!” – FOTO

Pe șantierul viitoarei centuri de sud a Timișoarei au fost descoperite un simitir de incinerație, mai multe morminte, bijuterii și vase ceramice după ce arheologii au reluat săpăturile.

Se pare că obiectele au fost descoperite pe situl numărul 7 (din totalul de 8) aflat în apropierea comunei Şag, potrivit news.ro.

Descoperiri uluitoare la Timișoara

Spcialiștii au descoperit cel mai mare cimitir de incineraţie din Banat, care datează din epoca neolitică, dar și sute de urne în care se află rămăşiţele celor care au fost arşi pe rug şi mai apoi înmormântaţi, alături de mai multe obiecte care le aparţineau, ritualuri obişnuite pentru acele vremuri. Arheologii susțin că morţii erau înhumaţi cu vase pline cu mâncare şi băutură, potrivit dovezilor găsite.

„Avem vase depuse alături de urnă, o strachină, o ceaşcă, un vas borcan şi încă o cească. Standardul pare să fie cam acelaşi, cu urna şi fragmente dintr-un vas. În această zonă vedem o urnă în poziţia iniţiala şi alături erau aşezate vasele care puteau fi umplute cu mâncare sau băutură. Într-un alt vas am găsit şi oase de animal şi presupune că vasul respectiv fusese depusă şi o bucată de carne”, a declarat Gabriel Bălan, arheolog al Muzeului Unirii din Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vor fi foarte multe date de prelucrat,printre care și 500 de morminte

De asemenea, Victor Bunoiu, consilier la Direcţia Judeţeana pentru Cultură Timiş, a susținut că au fost descoperite pentru prima dată morminte sarmatice.

„Sunt foarte importante aceste descoperiri. Avem, practic, cea mai mare necropolă de incineraţie găsită până acum din Banat din perioada epocii bronzului târziu, cea mai mare necropolă medievală timpurie din secolele XI-XII, avem primele morminte sarmatice. Avem o cercetare de amploare pe tronsonul valului roman care a cuprins atât valul cât şi şanţurile de apărare. Sunt cercetări foarte importante care aduc o lumină nouă asupra perioadelor acestora istorice. Vor fi foarte multe date de prelucrat, numai 500 de morminte din care vor trebui să fie vasele ceramice restaurate şi după aceea vor ajunge şi în muzeu. Nu ne aşteptam să găsim atâtea perioade istorice pe acest tronson al centurii de sud, dar ne bucură”, a declarat acesta.

Așezările și obiectele găsite de către arhelologi pe toate cele 8 situri datează din epoca bronzului târziu și perioada romană.

Citește și