DESCOPERIRE. Pacienții Covid-19 cu un nivel ridicat al hormonului stresului, „mai predispuși să moară”
Pacienții Covid-19 cu un nivel ridicat al „hormonului stresului” (cortizolul) în sânge sunt mai predispuși să moară, comparativ cu alții, sugerează un nou studiu.
Cortizolul, eliberat de glandele suprarenale, aduce schimbări în metabolism, funcționarea inimii și sistemul imunitar, pentru a răspunde la situațiile stresante, scrie metro.co.uk.
Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că nivelul de hormoni era mai mare la pacienții cu coronavirus, comparativ cu pacienții care nu au virusul.
Este pentru prima dată când cortizolul reprezintă un „marker” pentru virus, cercetătorii considerând că descoperirea îi va ajuta pe medici să-i identifice pe acei oameni care au nevoie imediată de spitalizare.
Studiul a cuprins peste 500 de pacienți, dintre care 400 aveau coronavirus
Experții au studiat 535 de pacienți din trei spitale londoneze – 403 dintre ei erau infectați cu coronavirus.
Un nivel sănătos de cortizol se situează undeva la 100-200 nm/L și aproape de zero în somn, iar un nivel de peste 1.000 este considerat prea ridicat și se regăsește de obicei la pacienții cu traume sau care nu se simt bine.
Nivelul de cortizol la pacienții Covid-19 a ajuns chiar și la 3.241 – un rezultat pe care oamenii de știință l-au considerat ca fiind „îngrijorător de ridicat”.
Diferența dintre viață și moarte
Cei cu un nivel de bază al cortizolului de 744 sau mai puțin au supraviețuit în medie 36 de zile, iar cei cu valori peste 744 au supraviețuit doar 15 zile!
Echipa de cercetători sper acum ca descoperirile, publicate în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, pot fi validate într-un studiu mai amplu.
Profesorul Waljit Dhillo, coordonatorul Diviziei Diabet, Endocrinologie și Metabolism de la Imperial College London a declarat: „Din perspectiva unui endocrinolog, este de înțeles că pacienții Covid-19 aflați în stare gravă au cel mai ridicat nivel de cortizol, dar aceste valori sunt îngrijorător de mari. Acum trei luni, când a început valul de pacienți cu noul coronavirus în spitalele londoneze, aveam puține informații despre cum putem tria cel mai bine oamenii. Acum, când oamenii vin la spital, avem un nou marker pe care îl putem folosi, alături de valorile legate de saturația oxigenului, pentru a identifica pacienții care au nevoie imediată de spitalizare”, a spus profesorul.