DESCOPERIRE. Un nou studiu arată că Vitamina D ar putea ajuta împotriva coronavirusului
Au apărut mai multe dovezi care sugerează că pacienții care suferă de COVID-19 și au un nivel ridicat de vitamina D au mai multe șanse să supraviețuiască bolii, relatează publicația britanică Daily Mail, care citează un studiu realizat în SUA.
Un studiu din SUA a descoperit că pacienții cu deficiență severă de vitamina D au de două ori mai multe șanse să experimenteze complicații majore și să moară din cauza coronavirusului.
Cercetătorii de la Northwestern University spun că dovezile analizelor de laborator sunt încă preliminare, fiind prundeți în a da un verdict.
Oamenii de știință solicită mai multe cercetări pentru a înțelege care este cauza acestei legături între vitamina D și mortalitatea legată de coronavirus.
Vitamina D poate fi asimilată de corpul uman fie prin anumite alimente, cum ar fi peștele și ciupercile, sau poate fi produsă de celulele pielii prin expunerea la lumina soarelui. NHS spune că adulții ar trebui să asimileze în jur de 10 micrograme de vitamina D în fiecare zi.
Un alt studiu, realizat de Vrije Universiteit Amsterdam, a descoperit că țările cu un nivel scăzut de vitamina D au fost, de asemenea, țările cu cea mai mare mortalitate și rate de infecție cu COVID-19.
Cercetarea a comparat nivelurile medii de vitamina D din 20 de țări europene și le-a corelat cu rata de infecție COVID-19, respectiv cu rata mortalității.
S-a constatat o relație de cauzalitate convingătoare în care țările cu un nivel scăzut de vitamina D au fost, de asemenea, țările cu cea mai mare mortalitate și rate de infecție cu COVID-19.
Cu toate acestea, studiul nu a fost încă revizuit și examinat de către alți oameni de știință și nu este în măsură să demonstreze că vitamina D este motivul acestei legături.
Oamenii de știință de la Queen Elizabeth Hospital Trust Trust și Universitatea din East Anglia au realizat și ei o cercetare în care subliniază: „Credem că putem sfătui suplimentarea cu Vitamina D pentru a proteja împotriva infecției cu SARS-CoV2”.
Această constatare susține un studiu separat care, de asemenea, a descoperit că vitamina D poate îmbunătăți șansele unei persoane de recuperare după contractarea coronavirusului.