Descoperire uriașă pe o epavă din largul coastelor finlandeze: nimeni nu se aștepta ca o comoară să valoreze atât de mult

Publicat: 09 05. 2015, 13:59

This browser does not support the video element.

Arheologii au descoperit epava și comoara – peste 10.000 de monede din aur și bijuterii – la sud de insula finlandeză Jussarö, potrivit Discovery News.

Specialiștii cred că nava, numită Hanneke Wrome, datând din secolul al 15-lea, s-a scufundat din cauza unei furtuni. Documentele istorice arată că nava avea la bord peste 200 de pasageri și membri ai echipajului când s-a scufundat. În afară de monedele din aur și bijuterii, mai transporta 200 de baloți de materiale textile, precum și 1.200 de butoiașe cu miere de albine.

„A fost unul dintre cele mai mari dezastre de acest tip din acea epocă”, a spus Rauno Koivusaari, coordonatorul echipei de scufundători.

Hanneke Wrome a fost una dintre două nave care au părăsit localitatea Luebeck, din Germania, cu destinația Tallinn, Estonia, pe 11 noiembrie 1468. Furtuni puternice au forțat navele să-și modifice traseul spre coastele finlandeze, unde, în cele din urmă, Hanneke Wrome s-a scufundat. Cealaltă navă a reușit să ajungă însă la destinație.

Institutul național de arheologie din Finlanda plănuiește să studieze epava mai în amănunt în această vară, potrivit presei internaționale.