Descoperirea cercetătorilor: Coronavirusul rămâne în gâtul și nasul copiilor timp de săptămâni întregi, chiar dacă sunt asimptomatici

Descoperirea cercetătorilor: Coronavirusul rămâne în gâtul și nasul copiilor timp de săptămâni întregi, chiar dacă sunt asimptomatici
Descoperirea cercetătorilor: Coronavirusul rămâne în gâtul și nasul copiilor timp de săptămâni întregi, chiar dacă sunt asimptomatici
Publicat: 31/08/2020, 22:25
Actualizat: 06/04/2021, 14:43

Copiii pot purta coronavirus în nas și gât săptămâni întregi, chiar dacă nu prezintă simptome, ceea ce ar putea explica modul în care virusul se poate răspândi în tăcere, au raportat cercetătorii din Coreea de Sud.

„În acest studiu, infecțiile invizibile la copii ar fi putut fi asociate cu transmiterea silențioasă a COVID-19 în comunitate”, au scris cercetătorii într-un nou studiu.

Copii, asimptomaticii cu Covid-19, pot transmite virusul silențios în comunitate

„Interesant este faptul că acest studiu se aliniază la datele privind adulții, în care până la 40% dintre adulți pot rămâne asimptomatici în fața infecției”, au scris într-un document însoțitor dr. Roberta DeBiasi și dr. Meghan Delaney, ambii de la Spitalul Național pentru Copii din Washington, DC. editorial. Niciunul dintre ei nu a fost implicat în cercetare, notează CNN.

Studiul apare într-un moment în care Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au fost criticate pentru modificarea liniilor directoare privind testarea asimptomatică, pe care Academia Americană de Pediatrie (AAP) a numit-o „un pas periculos” într-o declarație de vineri.

În ghidurile actualizate ale CDC, este posibil ca unele persoane fără simptome să nu fie testate, chiar dacă au fost în contact strâns cu cineva despre care se știe că are virusul.

Copii sunt vulnerabili în fața Covid-19 și sunt asimptomatici, potrivit dr. dr. Sally Goza

Această cercetare recent lansată adaugă mai multe dovezi cu privire la motivele pentru care lansarea unei rețele largi atunci când vine vorba de urmărirea contactelor este o strategie cheie pentru a atenua răspândirea virală.

Știm că adesea copiii prezintă puține sau deloc simptome ale COVID-19. Știm, de asemenea, că nu sunt imuni la acest virus și se pot îmbolnăvi foarte repede”,a declarat președintele AAP, dr. Sally Goza.

Majoritatea copiilor, afectați moderat, au prezentat simptome

Mai mult de jumătate dintre copii – între 71 – 78 % – au prezentat simptome, incluzând febră, tuse, diaree, dureri abdominale și pierderea mirosului sau a gustului, printre alte simptome. Durata simptomelor pare să varieze, variind de la una la 36 de zile.

„Acest lucru sugerează că chiar și copiii, afectați moderat, rămân simptomatici pentru perioade lungi de timp”, au scris  DeBiasi și Delaney în editorial.

Un procentaj mic al bolnavilor simptomatici au fost diagnotizati cu Covid-19 în același timp cu apariția simptomelor

Datele au arătat că doar 8,5% dintre pacienții cu simptome au fost diagnosticați cu COVID-19 în momentul în care au început simptomele lor. Majoritatea – 66,2 la sută – dintre pacienții cu simptome au prezentat simptome care nu au fost recunoscute înainte de a fi diagnosticați, iar 25,4 la sută au dezvoltat simptome după ce au fost diagnosticați.

„Acest lucru evidențiază conceptul conform căruia copiii infectați pot fi mai susceptibili să treacă neobservați fie cu simptome, fie fără simptome și să continue cu activitățile lor obișnuite, care pot contribui la circulația virală în comunitatea lor”, au scris  DeBiasi și Delaney.

Virusul a rămas în căile respiratorii

Studiul a constatat că materialul genetic al virusului a fost detectabil la copii pentru o medie de 17,6 zile. Chiar și la copiii care nu aveau simptome, virusul a fost detectabil în medie 14 zile. De asemenea, este posibil ca virusul să rămână la copii și mai mult, a spus studiul, deoarece data infecției inițiale nu a fost identificată.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că copiii au răspândit virusul, spun experții.
Prezența materialului genetic al virusului în tampoane „nu trebuie să fie echivalentă cu transmiterea, în special la persoanele care nu prezintă simptome importante, printuse și strănut”, spune Calum Semple, profesor de sănătate a copilului și medicină la Universitatea din Liverpool.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă descoperiri similare ar apărea în rândul unui grup mai mare de copii din alte părți ale lumii.

Studiul, folositor în combaterea virusului în școli

Totuși, noul studiu oferă informații care pot fi folosite de oficialii din domeniul sănătății publice atunci când iau în considerare răspândirea virusului în școli, potrivit lui DeBiasi și lui Delaney.

„O strategie de supraveghere care testează numai copiii simptomatici nu va reuși să identifice copiii care transmit virus în tăcere în timp ce se deplasează în comunitatea și școlile lor”, au scris ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×