O echipă de alpiniști români a cartografiat în premieră pe GPS un nou traseu de escaladare a munților Ruwenzori, din Uguanda, Africa, traseu care era odinioară plin de gheață, dar în prezent distrus de încălzirea globală.
Românii spun că acest lucru a fost posibil pentru că, față de acum opt ani, când ei făceau prima expediție, situația s-a schimbat complet.
În timpul expediției din acest an, alpiniștii de la Asociația Oxigen au măsurat nivelul ghețarului Stanley, și nu mică le-a fost surpriza să vadă că acesta s-a topit. De asemenea, românii și au ajuns în vârful Marguerita, la o altitudine de 5.109 m.
,,Anul acesta am efectuat deja a patra expediție pe muntele Ruwenzori și am constatat din nou o micșorare a ghețarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediție, puteam ajunge în vârf traversând acest ghețar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnică și este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul traseu”, a declarat alpinistul David Neacsu.
Alpiniștii spun că i-a uimit faptul că ghețarul Stanley s-a topit într-un timp așa de scurt și estimează că acesta se va topi complet în următorul deceniu.
„Efectuarea acestei expediții este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toți oamenii de a proteja mediul inconjurător. Viteza de topire a ghețarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că ghețarul Stanley se va topi complet și cu siguranță nu va fi singurul. Principala cauză sunt activitățile noastre și cu siguranță, soluția este tot în mâinile noastre”, a spus Sorin Delivasile, președintele Asociației Oxigen.
Munții Ruwenzori sunt un lanț muntos situat la granița dintre Uganda și Congo, între lacurile Albert și Edward, cu înălțimi de până la 5.109 m.
Ghețarul Stanley s-a topit
Echipa românească alături de ajutoarele lor africane
SURSA: Asociația Oxygen