Descoperirea UNICĂ din România. Are peste 40.000 de ani vechime și i-a lăsat fără cuvinte pe specialiștii din Europa
Cercetătorii au făcut o descoperire unică în România. Are peste 40.000 de ani vechime și i-a lăsat fără cuvinte pe specialiștii din Europa.
În județul Botoșani se află una dintre cele mai vechi locuinţe descoperite vreodată pe teritoriul României. Are o vechime între 30.000 şi 70.000 de ani și a fost descoperită pe malul Prutului.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că vorbim despre un adăpost al vânătorilor de mamut care cutreierau luncile Prutului acum mai bine de 40.000 de ani.
„La Muzeul Judeţean din Botoşani poate fi văzută una dintre cele mai vechi locuinţe de pe teritoriul României care a fost prelevată in situ în anii 70 de către cercetătorul Alexandru Păunescu. A fost luată de la Ripiceni, punctul numit Izvor. Această locuinţă reprezintă practic unul dintre cele mai timpurii adăposturi construite de oameni respectiv Omul de Neanderthal undeva între 70.000-30.000 de ani în urmă”, precizează doctorul în istorie Adela Kovacs, muzeograf la Muzeul de Istorie Judeţean Botoşani, citatăde Adevărul.
„La faţa locului au fost descoperite cuţitele vremii sau vârfuri de săgeată şi lance cu care mergeau la vânătoare”
În inima orașului Botoșani, Muzeul Județean de Istorie adăpostește o comoară preistorică de o valoare inestimabilă: un adăpost al vânătorilor de mamut care cutreierau luncile Prutului acum mai bine de 40.000 de ani. Această relicvă a trecutului ne oferă o fereastră rară către viața și obiceiurile oamenilor din Paleolitic, o perioadă marcată de inventivitate și adaptare la un mediu dur și imprevizibil.
Descoperit într-o campanie arheologică meticuloasă, acest adăpost reflectă ingeniozitatea și tenacitatea vânătorilor preistorici. Construit din oase și colți de mamut, structura a fost utilizată ca locuință temporară de comunitățile nomade care urmăreau turmele de mamut prin vastele câmpii și păduri ale regiunii.
„Practic ce avem noi în muzeu şi este etalat în vitrină sunt urmele unui adăpost construit din defense de mamut şi oase, coaste de mamut amplasate în poziţie verticală peste care se afla o blană sau pielea unui mamut, sub care vieţuiau aceşti hominizi”, explică Adela Kovacs. Este vorba de un adăpost, folosit de Homo Neanderthalis, o specie de om dispărută.
Acești oameni trăiau într-un mediu dominat de animale mari și prădători periculoși, dar și de resurse naturale care le permiteau să supraviețuiască și să prospere.
„Printre preocupările lor principale era vânătoare. La faţa locului au fost descoperite nuclee, deşeuri de prelucrare după unelte din silex, cuţitele vremii sau vârfuri de săgeată şi lance cu care mergeau la vânătoare. Cunoaştem că se ocupau şi cu pescuitul sau culesul”, precizează Adela Kovacs.
Descoperirea i-a lăsat fără cuvinte pe specialiștii din Europa
Vizitatorii muzeului sunt transportați în timp, ghidați printr-o reconstituire detaliată a vieții vânătorilor de mamut.
Adăpostul vânătorilor de mamut de la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani nu este doar o atracție turistică, ci și un important centru de cercetare.
Arheologii și paleontologii din întreaga lume vin aici pentru a studia artefactele și a înțelege mai bine modul de viață al oamenilor preistorici. Fiecare descoperire contribuie la reconstruirea unui capitol fascinant din istoria umanității, evidențiind capacitatea noastră de adaptare și ingeniozitate în fața provocărilor naturii.
Vă recomandăm să citiți și: