Peștera Cizmei a fost descoperită în 1975 de un grup de speologi. Are o galerie superioară de 14 metri și se termină cu un puț.
În inima grotei, pereții sunt acoperiți de cercuri, simple sau concentrice, linii orizontale și verticale. Se distinge chiar și un copac. Sunt urme lăsate de oamenii care s-au adăpostit acolo, în urmă cu 10 mii de ani. Atât de bine desenate, încât e posibil să fi fost făcute cu un fel de compas.
Cercul, un simbol solar, e frecvent întâlnit în desenele preistorice. Asemenea gravuri au mai fost găsite în țări din vestul continentului, ca Marea Britanie sau Irlanda, scrie tvr.
Până la intrarea în peșteră, trebuie escaladat un perete montan foarte abrupt. Totuși, au ajuns acolo și vânători de vestigii istorice. Sunt urme care arată că cineva a încercat să taie bucăți din stânca unde se află inscripțiile.
Peștera Cizmei a fost cândva în administrarea Romsilva. De când zona a fost declarată arie protejată, oficial, nu se mai ocupă nimeni de grotă. În realitate, o îngrijește un club de speologi.
Primăria promite că, dacă va primi peștera în administrare, va angaja un paznic și o va transforma în obiectiv turistic.