Deși se consideră nevinovat, Episcopul de Huși, filmat în ipostaze intime alături de un bărbat, SE RETRAGE „pentru pacea și binele Bisericii”

Publicat: 18 08. 2017, 14:20
Actualizat: 28 03. 2019, 05:36
„S-a constatat că parcurgerea tuturor etapelor statutare și regulamentare noi privind desfășurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situația de incertitudine din eparhia Hușilor. În acest context, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu, deși se consideră nevinovat, totuși, pentru pacea și binele Bisericii, a hotărât să se retragă din slujirea de Episcop al Hușilor și să rămână în ascultare deplină față de Sfântul Sinod. Sfântul Sinod a aprobat această solicitare și a decis vacantarea scaunului de Episcop al Hușilor, în vederea alegerii unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statutare”, transmite Biserica Ortodoxă Română (BOR).
 
Purtătorul de cuvânt al BOR a explicat că astfel cazul a fost închis. „În acest moment rămâne un simplu monah. Din punctul de vedere al Biserii Ortodoxe acest caz este încheiat. Nu se vor aplica alte măsuri. Momentan, nu știm la ce mănăstire se va retrage”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Bănescu.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat pentru MEDIAFAX că Episcopul de Huși, Corneliu Bârlădeanu, nu a depus o cerere ca să se retragă din funcție, dar o mai poate face inclusiv joi, când are loc întâlnirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că, cel mai probabil, Episcopul de Huși va fi exclus din Biserică, pentru că imaginile analizate „îl incriminează fără drept de apel”.

Judecarea Episcopului de Huși pentru practici homosexuale este o premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române, Bănescu explicând că până acum nu au existat pârghii legislative în acest sens. Înaltul prelat se va prezenta în fața unui Consistoriu Arhieresc și, după aflarea deciziei, va avea posibilitatea să facă apel.

„Astăzi se întrunesc Sfântul Sinod și Sinodul Permanent care vor analiza cazul episcopului de Huși. (…) Actualul episcop este suspendat de la slujire. Dacă va fi exclus, va fi necesară înlocuirea lui cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care a adăugat că acesta este și cel mai posibil scenariu.

O demisie ar fi simplificat lucrurile, crede Bănescu, și ar fi salvat imaginea BOR: „Nu și-a depus demisia”, a precizat acesta. (…) Ancheta nu se va opri aici”.

„Important este de precizat că episcopul de Huși, în eventualitatea în care nu își depune cererea de retragere din funcție, va fi judecat de un consistoriu arhieresc. Tot joi vor fi aleși membrii care vor compune consistoriul. Este vorba de două astfel de consistorii: unul, care va judeca cazul Episcopului de Huși, într-o primă instanță și care va da o decizie, pe care, dacă Episcopul va dori să o conteste, o va putea face la celălalt consistoriu arhieresc. Chiar și joi mai poate depune cererea pentru autoretrage”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu

Joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va reuni pentru a discuta propunerile venite din partea Comisiei pentru Statut și Regulamente în legătură cu procedurile care ar trebui urmate în astfel de cazuri. Vineri va fi discutat cazul concret al Episcopului de Huși.

„Mâine (joi -n.r.) va debuta ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu verificarea și aprobarea propunerilor pe care le-a înaintat Sinodului Comisia pentru Statut și Regulamente. Sunt propuneri referitoare la analiza acuzațiilor care s-au adus ierarhilor și referitor la judecarea și cercetarea acestora. E necesară această prezentare a propunerilor pentru că nu am mai avut de-a face cu un asemenea caz. Este necesară stabilirea riguroasă a unui cadru juridic bisericesc pentru viitoarea analiză și cercetare a Episcopului de Huși. Iar vineri, se va întruni ședința de lucru a Sinodului Permanent, deci, un sinod mai restrâns, care va lua în discuție cazul concret al Episcopului de Huși”, a adăugat Vasile Bănescu

Întrebat dacă Episcopul de Huși a adus vreo dovadă în favoarea sa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus că „nici până acum nu a adus niciun fel de dovadă, dar pe parcursul judecării de către consistoriu, are posibilitatea să aducă dovezi în favoarea a ceea ce el a exprimat deja, adică, neîncrederea lui în veridicitatea filmului”.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei i-a cerut Episcopului de Huși, Corneliu Bârlădeanu, filmat în ipostaze compromițătoare, să nu mai slujească până la ședința Sfântului Sinod.

Pe 30 iunie procurorii DNA Iași i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, județul Vaslui, pentru că l-ar fi șantajat pe Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu. Direcția Națională Anticorupție susținea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost șantajat de trei preoți cu materiale presupus compromițătoare, cerând în schimb funcții și bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului MEDIAFAX că persoana șantajată este Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeau.

La rândul său, Episcopul de Huși, Corneliu Bârlădeanu, a făcut o plângere la DIICOT, acuzând că a fost defăimat, după ce a apărut în ipostaze intime alături de un bărbat.