CEDO a pronunțat, în 30 octombrie 2018, o nouă decizie într-o cauză privind Evenimentele din Decembrie 1989. Curtea a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro plus cheltuieli de judecată pentru 23 de persoane, victime directe sau indirecte ale Revoluției.
Reclamanții sunt supraviețuitori sau rude apropiate ale celor care au participat la demonstrații și au fost răniți ori omorâți în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița, evenimente care au condus la înlăturarea regimului comunist.
Inițiatorii acțiunii judiciare au reclamat că autoritățile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o investigație eficientă în cazul evenimentelor produse în decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. Reclamanții au susținut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că „dreptul fiecărei persoane la viață trebuie protejat prin lege” și că „nimeni nu trebuie privat de viață în mod intenționat (…)”.
CEDO a stabilit că plângerea privind încălcarea Articolului 2 este admisibilă la nivel procedural. Conform sentinței, România trebuie să achite celor 23 de reclamanți, în termen de trei luni, daune non-pecuniare de câte 15.000 de euro și taxele judiciare aferente.
Reprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” au arătat, în februarie 2016, după ce Curtea Europeană a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru alți 17 români din familiile victimelor. Încă 200 de plângeri similare privind tergiversarea dosarului Revoluției își așteaptă rezolvarea la CEDO.
Avocatul Ionuț Matei a declarat la acel moment pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeași situație. „Autoritățile naționale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul.
Fostul președintele Ion Iliescu a afirmat, în acel context, că nu știe cui folosește redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor și a Revoluției, considerând că acestea nu ar trebui ”dezgropate” întrucât CEDO este interesată să „întrețină așa ceva”.
„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru.(…). La noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane”, a spus Iliescu în februarie 2016.
În aprilie 2016, Curtea a acordat despăgubiri în același cuantum pentru 45 de victime – directe sau indirecte – ale Revoluției. Raportat la aceste cifre, România ar putea fi obligată la CEDO să plătească, în total, despăgubiri de peste 3 milioane de euro familiilor victimelor din decembrie 1989.