Detalii despre înmormântarea actorului Vladimir Găitan. „A lăsat teatrul și filmul românesc, pe noi toți, mult mai singuri”
Fiica actorului Vladimir Găitan, Gloria Găitan, a oferit detalii despre înmormântarea tatălui său. Trupul neînsufleţit al celebrului actor va fi depus, joi, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală.
Tata s-a stins din viață acasă, alături de familie, așa cum a fost și ultima sa dorință. Mulțumim celor ce ne sunt și ne-au fost alături cu gânduri bune și avem rugămintea să înțelegeți durerea adâncă ce ne copleșește în aceste clipe. Le suntem extrem de recunoscători medicilor, asistenților și farmaciștilor care l-au îngrijit și au fost alături în cele mai grele clipe”, a anunțat fiica lui Vladimir Găitan, Gloria, citată de Mediafax.
Trupul lui Vladimir Găitan va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală (zona Universitate), începând de joi, 12 noiembrie, ora 13.00.
Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie, ora 12.00, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, km 0. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu, sâmbătă, 14 noiembrie, ora 14.00 pe Aleea Artiștilor.
„Ne dorim ca atât presa cât și cei ce vor să își ia rămas bun de la tata să dea dovadă de înțelegere, discreție și să respecte măsurile ce se impun în contextul actual. Transmitem tuturor multă sănătate în aceste vremuri de grea încercare! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a mai spus Gloria Găitan.
Actorul Vladimir Găitan a murit marți, 10 noiembrie, la vârsta de 73 de ani, anunțul fiind făcut, marți seara, de colegul său, Vlad Rădescu: „Vladimir Găitan a trecut dincolo și a lăsat teatrul și filmul românesc, pe noi toți, mult mai singuri… Condoleanțe familiei care trece prin momente atât de grele. Adio, Duțu! (așa cum îi spuneau prietenii-n.r.)”.
Actorul Vladimir Găitan, una dintre elitele teatrului românesc, a primit în anul 2002 „Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler”, pentru devotamentul și harul artistic. Actorul a luptat, timp de aproximativ 25 de ani, cu un cancer limfatic.
Teatrul românesc, în doliu. Cariera îndrăgitului actor Vladimir Găitan, decedat la vârsta de 73 de ani, cu peste 100 de filme și spectacole
Teatrul românesc a mai pierdut o stea după moartea lui Vladimir Găitan. Celebrul actor a slujit, jumătate de veac, teatrul românesc. Publicul îl cunoaște în special din pelicula „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.
Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie.
A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a jucat în ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furioşi” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildeş” de Viktor Rozov (1981).
După 1990, a jucat aici în piese precum ”Amphitrion” de Moliere, ”Fuga” de Mihail Bulgakov, ”Anna Karenina” de L.N. Tolstoi, ”…escu” de Tudor Muşatescu, ”Poker” de Adrian Lustig, ”Soare pentru doi” de Pierre Sauvil, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Pescăruşul” de A.P. Cehov. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti (1994-1996).
De asemenea, a jucat şi pe scena Teatrului ”Nottara”, în piese precum ”Întâlnire la Sunles” de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), ”Îngeri în America” de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998), precizează site-ul Teatrului de Comedie. În 2001 a devenit director al Teatrului ”Nottara” (13 februarie-20 iunie).
A debutat în cinematografie în 1969, în perioada studenţiei, în filmul ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. Pentru Vladimir Găitan, ”şansa” a fost cea care a făcut ca el să joace în filmul lui Lucian Pintilie. ”Se vorbeşte despre talent şi geniu, dar eu am să pledez pentru ideea de şansă. Joacă un rol uriaş în viaţa unui actor”, spunea actorul în iulie 2018 la o proiecţie-eveniment a filmului.
Vladimir Găitan a jucat în serialele şi telenovelele româneşti ”Roberta”, ”Căsătorie imposibilă”, ”Daria, iubirea mea”, ”Cu un pas înainte”, ”Inimă de ţigan”, ”State de România – Student la Sorbona”.