Potrivit polițiștilor, membrii rețelei au acționat, în România, de la începutul anului 2019, în județele Timiș și Arad. Rețeaua însă a funcționat la nivel european, acțiunile ei fiind coordonate de lideri zonali.
„Rețeaua și-ar fi dezvoltat cu timpul segmente naționale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație. Segmentele naționale ale rețelei de trafic de migranți ar fi fost coordonate de lideri zonali, cetățeni de origine arabă, cu reședința în state din Europa”, susțin reprezentanții Poliției Române.
Migranții, care proveneau din Orientul Mijlociu, erau grupați în Turcia, de unde membrii grupării le asigurau transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. Membrii din Serbia ai grupării aveau rolul de a călăuzi migranții spre frontiera cu România. După trecerea frauduloasă a frontierei, migranții erau duși la Timișoara, Arad sau în localitățile limitrofe, unde erau cazați în diferite imobile, până când era organizată trecerea frontierei cu Ungaria și transportul acestora spre țările din Vestul Europei.
În urma celor 16 percheziții efectuate luni dimineața în județele Arad, Timiș și în București, au fost ridicate 12 telefoane, iar la una dintre locații, respectiv în comuna Macea, din județul Arad, a fost depistat un grup de 12 migranți de origine afro-asiatică, 10 bărbați, o femeie și un copil.
În urma perchezițiilor, opt persoane, cu vârste între 21 și 47 de ani, au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara. Potrivit polițiștilor, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.