Prima pagină » Știri » Detalii șocante în cazul atacului armat de la Viena: Cetățeni ruși, dar și mai multe persoane originare din Balcani, reținuți în cadrul anchetei

Detalii șocante în cazul atacului armat de la Viena: Cetățeni ruși, dar și mai multe persoane originare din Balcani, reținuți în cadrul anchetei

Detalii șocante în cazul atacului armat de la Viena: Cetățeni ruși, dar și mai multe persoane originare din Balcani, reținuți în cadrul anchetei

Autoritățile austriece au arestat suspecți cu cetățenie rusă, originari din regiunea Caucazului de Nord a Rusiei ca parte a investigației privind atacul terorism de luni seara, a declarat marți ambasadorul Rusiei la Viena, potrivit AFP și Moscow Times. Singurul atacator cunoscut al atentatului de luni seara, care a ucis patru persoane și rănit alte 22, este un susținător al Statului Islamic eliberat relativ recent, care ar fi reușit să „înșele” programul de deradicalizare, a declarat ministrul austriac de interne.

În pofida faptului că autoritățile au susținut că este vorba despre un singur atacator, alți 14 suspecți au fost reținuți până acum, potrivit oficialilor austrieci.

Un atac armat a avut loc, luni seară, la ora locală 20.00 (21.00, ora României-n.r.) în centrul oraşului Viena, unde au fost mobilizaţi numeroşi agenţi ai forţelor de ordine. În schimbul de focuri, mai mulți polițiști ar fi fost răniți și unul și-a pierdut viața. Marți, bilanțul tragediei a ajuns la patru morți și 22 de răniți.

14 migranți din țări est-europene și din Orientul Apropiat, arestați în cazul atacului terorist

„Există informații că printre cei reținuți se numără migranți din țări balcanice, lumea islamică și Caucazul de Nord”, a declarat marți pentru televiziunea de stat rusă Dmitry Liubinskyi, ambasadorul Rusiei la Viena, citat de Moscow Times. „Nu există detalii suplimentare în acest moment”, a precizat Liubinskyi.

Cetățeni ruși nu au fost răniți în atac, potrivit informațiilor disponibile în acest moment, a mai afirmat ambasadorul Rusiei la Moscova. Caucazul de Nord include republicile majoritar musulmane Cecenia, Daghestan și Ingușeția.

Susținător al ISIS, atacatorul din Viena a reușit să „înșele” programul de deradicalizare al Austriei

Atacatorul de la Viena, în vârstă de 20 de ani, avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a confirmat ministrul austriac de interne Karl Nehammer pentru agenţia APA. Acesta a reușit să „înșele” programul de deradicalizare și pe cei responsabili de urmărirea acestuia, a deplâns ministrul austriac de interne, relatează AFP și Reuters.

 Kujtim Fejzulai a urmat programul de deradicalizare, dar ”în ciuda tuturor semnelor exterioare că se integra în societate, atacantul a făcut aparent exact opusul”, a spus Nehammer.

Originar din Macedonia de Nord, Kujtim Fejzulai, ucis luni seară de poliție, a fost condamnat în 2019 la 22 de luni de închisoare în Austria, pentru că a încercat să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, dar el a fost eliberat anticipat, a explicat ministrul de Interne, Karl Nehammer, în cadrul unei conferințe de presă.  Tânărul de 20 de ani reușise să „înșele” programul de deradicalizare și pe cei responsabili de monitorizarea acestuia, a spus ministrul.

Costin Georgescu, analist politică externă despre agravarea atacurilor teroriste în statele europene: Mulți din atacatori provin din populația țării respective

Costin Georgescu, analist politică externă și fost director SRI, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre atacurile teroriste din Viena.

„Să încep cu o glumă amară. Le aveam aproape pe toate, numai asta ne mai lipsea. Aceste atacuri care nu au niciun fel de justificare, bază ideologică, economică, nimic, nimic… Vor să profite de situația Europei. Nici vorbă de așa ceva în Coran. Organizațiile teroriste sunt susținute de unele state, din păcate. Siria, Iran. E o perioadă foarte grea. Ar trebui schimbate legile. Legea contra teroriștilor să fie mult mai dură”, spune analistul.

Mulți din ei provin din populația țării respective. Primul dintre teroriști s-a născut în Austria, a făcut școala acolo. La fel în Franța. Au fost francezi care s-au născut acolo, magrebieni și au ajuns să fie racolați de organizații teroriste.

În Franța, trei persoane au fost ucise joi într-un atac cu cuțitul la bazilica Notre-Dame-de-l’Assomption din Nisa (sud-est) de către un tânăr tunisian ajuns recent în Europa.

Cu câteva zile mai devreme, decapitarea lui Samuel Paty, un profesor de istorie care le arătase elevilor săi caricaturi despre Mahomed într-un curs despre libertatea de exprimare, a șocat Franța și nu numai.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și