Prima pagină » Știri » Detaliul pe care șoferii îl ignoră în fiecare zi și le poate aduce amenzi usturătoare. „Capcana” se află chiar în mașină

Detaliul pe care șoferii îl ignoră în fiecare zi și le poate aduce amenzi usturătoare. „Capcana” se află chiar în mașină

În urma controlului de rutină, polițiștii pot verifica, pe lângă acte, existența accesoriilor de urgență, precum trusa medicală și stingătorul de incendiu.

Trusa medicală, extinctorul sau triunghiurile reflectorizante trebuie să fie prezente în portbagaj, altfel riscați amenzi de sute de lei.

Și neconformitatea acestor produse poate duce la amenzi, încadrate în clasa a II-a de sancțiuni cu 4 sau 5 puncte-amendă (amendă de 590 lei sau 725 lei).

Conform Ordinului nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto:

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conținutului față de praf, umezeală, carburanți și uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;

b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din conținutul trusei sanitare auto.

Ministerul Sănătății Publice

Ordinul nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto

Având în vedere prevederile art. 9 din Legea nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale, republicată, ale art. 125 lit. e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare al Direcției logistică, administrativ, relații publice și mass-media nr. 5.866/2007,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății Publice,

ministrul sănătății publice emite următorul ordin:

Art. 1. –

Se aprobă conținutul minim al trusei sanitare auto, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. –

(1) Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conținutului față de praf, umezeală, carburanți și uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;

b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din conținutul trusei sanitare auto.

(2) Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conțină denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului și denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, după caz.

(3) Dispozitivele medicale din componența trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească cerințele aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 911/2005 privind stabilirea condițiilor de introducere pe piață și de punere în funcțiune a dispozitivelor medicale.

Art. 3. –

Producătorii cu sediul în România care fabrică și introduc pe piață truse sanitare auto se înregistrează la Ministerul Sănătății Publice potrivit art. 31 din Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Art. 4. –

Prevederile art. 1 nu sunt aplicabile truselor sanitare auto legal fabricate și/sau comercializate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spațiul Economic European și care furnizează un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut de prezentul ordin.

Art. 5. –

Trusele sanitare auto înregistrate la Ministerul Sănătății Publice până la data intrării în vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate până la expirarea Certificatului de înregistrare a dispozitivelor medicale emis de Ministerul Sănătății Publice.

Art. 6. –

La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleași caracteristici, introduse pe piață cu respectarea cerințelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Art. 7. –

Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătății nr. 623/1999 pentru aprobarea componenței trusei sanitare auto și a conținutului minim obligatoriu al acesteia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 24 decembrie 1999.

Art. 8. –

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    
    Ministrul sănătății publice,
    Gheorghe Eugen Nicolăescu

București, 4 iunie 2007.

Nr. 987.

Foto: Publimedia / Victor Ciupuliga

Autor

Citește și