Prima pagină » Știri » „Detaliul” votat de deputați care i-ar putea scăpa pe plagiatori: „Continuă acțiunea de securizare a doctoratelor obținute fraudulos”

„Detaliul” votat de deputați care i-ar putea scăpa pe plagiatori: „Continuă acțiunea de securizare a doctoratelor obținute fraudulos”

„Detaliul
Plagiatele aflate în momentul de față la CNATDCU trebuie analizate în conformitate cu legislația în vigoare la data susținerii respectivelor teze de doctorat, scrie în singurul amendament adus ordonanței privind doctoratele de către deputații din Comisia de Învățământ. Aceștia au reexaminat textul la cererea președintelui Klaus Iohannis, iar singurele modificări pe care le-au adus se referă la faptul că „pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU și tezele de doctorat care au fost susținute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislația în vigoare la data susținerii respectivelor teze de doctorat".

Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților au votat cu 11 de voturi „pentru” și 7 abțineri (PNL) ordonanța de urgență nr 4/2016 prin care se modifică semnificativ modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat, fără a aduce clarificările cerute de președintele Klaus Iohannis.

Membrii Comisiei au adus un singur amendament care vizează doctoratele care sunt acum în lucru la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU): „Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU și tezele de doctorat care au fost susținute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislația în vigoare la data susținerii respectivelor teze de doctorat”.

Practic, tezele suspectate ca fiind plagiate ar fi analizate după normele etice care au fost în vigoare la momentul realizării și susținerii tezei, nu după normele etice stricte de acum.

Contactat de MEDIAFAX, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, care a semnalat în repetate rânduri cazurile de plagiat ale foștilor demnitari Victor Ponta și Gabriel Oprea, Marian Popescu spune că prin această OUG Camera Deputaților continuă acțiunea de securizare a doctoratelor obținute în mod fraudulos. De asemenea, Popescu mai spune că, prin introducerea noului amendament, se dorește evitarea pronunțării cuvântului „furt”.

„Comisia pentru învățământ de la Camera deputaților continuă, de fapt, acțiunea de securizare a doctoratelor obținute fraudulos. Înțeleg că unele dintre măsurile dlui Curaj au avut drept scop temporizarea adoptării unor măsuri care să întărească etica și integritatea academică, fapt care se reflectă și în decizia de azi a Comisiei de a propune introducerea unei prevederi aparent în regulă în actul normativ întors de Președinte la Cameră prin care tezele de doctorat nevalidate în acest moment dar și cele aflate în analiza CNATDCU să fie examinate pe baza legislației în vigoare la data susțineriii acelor teze. Ideea e că plagiatul, de pildă, nu ar fi tocmai bine legiferat în trecutul recent, în anii 2000, de pildă”, a spus președintele Comisiei de Etică a Universității din București.

Marian Popescu este de părere că, de fapt, ceea ce se încearcă este evitarea cuvântului „furt”, pe care regulamentele academice în vigoare și Legea dreptului de autor care se aplică din 1956 încoace îl sancționează. Președintele Comisiei de Etică adaugă și că reglementările ar trebui să facă tot procesul de obținere a titlurilor universitare mult mai transparent și nu să-i protejeze pe cei care nu se aliniază standardelor.

A fura textul cuiva și a-l folosi ca fiind al tău e același lucru cu a fura banii cuiva și a te folosi de ei. Până și un copil care știe să citească își dă seama că același text din anul X, al unui autor, e preluat și folosit fără semnele citării în anul Y de către alt autor. Pentru că ele sunt identice sau ușor modificate. Identitatea textului luat și folosit ilicit e cazul cel mai simplu de plagiat. Nu…similitudinea între două texte. Legea ar trebui să întărească transparența universitară nu să fie creativă în protejarea unor erori sau imposturi”, a declarat președintele Comisiei de Etică a Universității din București.

O ordonanță controversată trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis

Ordonanța de urgență privind plagiatele a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, care a invocat prevederile sale controversate. Textul legii rămâne, însă, în mare parte, neschimbat. Spre exemplu, una dintre modificări spune că deținătorul unui titlu de doctor poate cere retragerea acestuia, Ministerului Educației. „Titularul unui titlu științific de doctor poate solicita, după caz, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice ori IOSUD care i-a acordat titlul de doctor renunțarea la titlul în cauză. În astfel de cazuri, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ori IOSUD emite actul prin care ia act de renunțare la titlu, în termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitării”, se arată în OUG. Este vorba de celebra prevedere care a alcătuit ideea unei ordonanțe de urgență apărută în 2014 (OUG 94/2014), după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, prin care ar fi putut cere retragerea tilului de doctor, însă acea ordonanță nu și-a finalizat parcursul în Parlament și nu are prevederi metodologice.

O altă prevedere controversată spune că în cazul în care se găsesc nereguli într-o teză de doctorat, una dintre sancțiuni ar putea fi corectarea acestor nereguli. „Sancțiunile care se pot aplica personalului didactic și de cercetare și personalului didactic și de cercetare auxiliar de către comisia de etică universitară pentru încălcarea eticii universitare sau pentru abateri de la buna conduită în cercetarea științifică, inclusiv pentru diploma de doctorat și atestatul de abilitare acordate prin ordin al ministrului, sunt (…) retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită”.

O altă prevedere spune că: „În cazul atribuirii calificativului >, comisia de doctorat precizează elementele de conținut care urmează să fie refăcute sau completate în teza de doctorat și solicită o nouă susținere publică. A doua susținere a tezei are loc în fața aceleiași comisii de doctorat, ca în cazul primei susțineri. În cazul în care și la a doua susținere publică se obține calificativul >, comisia de doctorat propune Senatului universitar neacordarea titlului de doctor și exmatricularea studentului – doctorand”. Practic este vorba de o a doua șansă oferită celor mai slabe doctorate în faza finală, care în mod normal ar fi fost respinse.

O altă prevedere scoate CNATDCU din evaluarea școlilor doctorale și pune, în schimb, Consiliul Național al Rectorilor. „Metodologia de evaluare în vederea acreditării, care cuprinde și standardele de performanță, se stabilește de către Consiliul ARACIS, cu avizul Consiliului Național al Rectorilor, și se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice”, potrivit OUG.

De asemenea, mai apare la Instituțiile organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), comisia de etică a școlii doctorale, în loc de comisia de etică a universității care ar fi verificat în mod normal calitatea tezelor de doctorat. „La nivelul fiecărei IOSUD, Senatul universitar aprobă constituirea unor comisii, cu rol științific, care să verifice respectarea procedurilor și a standardelor de calitate și etică profesională pentru fiecare teză de doctorat. Comisiile prevăzute la alin. (4 1 ) analizează în ce măsură au fost respectate procedurile și standardele de calitate și etică profesională pentru fiecare teză de doctorat în parte și elaborează un raport pe care îl prezintă Senatului universitar”, se arată în OUG. Raportul Comisiei de învățământ urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă, printre demnitarii implicați în scandalul plagiatelor

Pe 27 iulie, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare a respins contestația lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor, urmând ca hotărârea să ajungă la ministrul Educației pentru a fi semnată. Ordinul de retragere a fost semnat pe 1 august, dar fostul premier poate ataca decizia în instanță.

Pe 1 august, Consiliul general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis luni să propună retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. „Teza a fost un plagiat în bună parte”, a declarat academicianul Viorel Barbu, președintele CNATDCU, care a precizat că decizia în acest caz a fost luată în unanimitate. La scurt timp, fostul ministru de Interne a reacționat pe Facebook, anunțând că va contesta decizia și că, dacă ea va rămâne neschimbată, va cere „Justiției să facă lumină”, convins fiind că instanța îi va da dreptate. Pe 2 septembrie, ministrul Educației a semnat și ordinul de retragere a titlului de doctor, concluzia fiind aceea că teza „nu respectă standardele de etică a cercetării științifice”, se arată în ordinul semnat de ministrul Educației, motiv pentru care „se retrage titlul de doctor în domeniul drept acordat domnului Oprea M. Gabriel de către Universitatea din București”, pe care fostul vicepremier l-a obținut îi 2001.

Unul dintre argumentele invocate de fostul vicepremier în susținerea nevinovăției sale a fost chiar acela că el și-a susținut teza în anul 2000, dată la care în vigoare erau alte norme academice, arătând că nu i se pare normal ca lucrarea să fie analizată pe baza standardelor aflate în vigoare în prezent.

Un alt caz celebru în care un fost ministru este suspect de plagiat este cel al lui Petre Tobă, pentru care Consiliul General al CNATDCU a decis miercuri că teza sa trebuie analizată de o altă Comisie de specialiști, care să dea verdictul final, în condițiile în care o Comisie a CNATDCU a stabilit inițial că fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Teza de doctorat realizată de domnul Petre Tobă are valoare științifică incontestabilă, dovedită atât prin caracterul inovativ al soluțiilor identificate, care au fost valorificate și validate în practica structurilor specializate ale Poliției Române, cât și prin opiniile de specialitate exprimate de personalități recunoscute în mediul academis și de cercetare în domeniul științelor militare, de informații și securitate națională, care au făcut parte din Comisia de susținere a tezei de doctorat, respectiv, prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, prof. univ. dr. Constantin Popescu, prof. univ. dr. Luca Iamandi și prof. univ. dr. Teodora Ștefan”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

 

Citește și