Detenția Elenei Udrea în Costa Rica, motiv de AMÂNARE a două dosare

Publicat: 15 11. 2018, 17:03

This browser does not support the video element.

Curtea de Apel București a amânat dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care sunt vizate Elena Udrea și Ioana Băsescu, precum și plângerea fostului ministru împotriva denunțătorilor ei, motivul fiind acela că Udrea încă nu a putut fi citată, ea fiind în detenție în Costa Rica.

Ambele dosare au fost amânate după ce magistrații au constatat o lipsă de procedură cu Elena Udrea, aflată în detenție într-un penitenciar din Costa Rica. Totodată, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a fost pusă în discuție traducerea rechizitoriului în limba spaniolă, pentru ca autoritățile din Costa Rica să înțeleagă acuzațiile din acest dosar. Următorul termen în dosar a fost fixat pentru 13 decembrie.

Curtea de Apel București a luat în discuție, tot joi, o plângere formulată de Elena Udrea împotriva unei ordonanțe a procurorilor de netrimitere în judecată a Anei Maria Topoliceanu și Dinu Pescariu – ambii denunțătrori ai Elenei Udrea – în cel mai nou dosar penal în care este vizat fostul ministru al Turismului, Hidroelectrica, cel în care apare și numele omului de afaceri Bogdan Buzăianu. Și acest proces a fost amânat, pentru data de 10 ianuarie 2019, tot din lipsă de procedură cu fostul ministru al Dezvoltării.

În primul dosar – cel privind campania din 2009 – procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 24 mai, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare și pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

 

 

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, se arată într-un comunicat al DNA.

În al doilea dosar – al contractului cu Hidroelectrica – procurorii DNA spun că Elena Udrea și-ar fi exercitat influența asupra primarului orașului Eforie Sud pentru a obține cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preț de aproximativ 50% din valoarea pieței. Elena Udrea ar fi pretins și primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel și a materialelor necesare, de la administratorul unei societății care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Națională de Investiții, condusă la vremea respectivă de Ana Maria Topoliceanu.

 

 

Întrebată despre acuzațiile procurorilor DNA potrivit cărora ar fi cerut 5 milioane de dolari mită pentru a ajuta un om de afaceri să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica., Elena Udrea a spus că omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzăianu. Ea spune că nu s-a întâlnit niciodată cu Buzăianu, dar că știe această „poveste”, iar pentru aceasta ar trebui să răspundă Ana Maria Topoliceanu.

 

 

Elena Udrea și Alina Bica sunt arestate preventiv 60 de zile, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România. Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute pe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunțat pe 17 februarie că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul „Gala Bute”, că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocații săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Imediat, Poliția Română cerea instanței mandat european de arestare și urmărirea internațională a Elenei Udrea, iar tot atunci ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că extrădarea este posibilă și fără un tratat bilateral cu Costa Rica și că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. În 25 iunie, ministrul Justiției declara că și-a îndeplinit la timp și complet obligațiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea. Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunța pe Facebook că aceasta a născut o fetiță.