„Potrivit legii, sunt scutite de utilizarea cardului, persoanele private de libertate, dar și cele în arest preventiv, cât și toți cei internați în spitalele de maximă siguranță. Toți cei din această categorie pot avea card de sănătate, dacă le-a fost emis, dar sunt exceptați de la utilizarea sa”, a spus Țibichi.
Totodată, pentru persoanele cu afecțiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de autoritatea competentă, se utilizează cardul acestuia din urmă, a adăugat directorul general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Sigur că acest pacient asigurat are card, dar nu folosește cardul propriu, ci pe al reprezentantului legal”, a mai spus Țibichi.
Totodată, el a precizat că persoanele cărora nu le-a fost emis card vor primi servicii medicale, după ce medicul va vedea în sistem că le-a fost eliberat documentul, fără a avea nevoie de adeverință de la casa de asigurări de sănătate de care aparțin.
Din 1 septembrie prezentarea cardului de sănătate este obligatorie la acordarea fiecărui serviciu medical pentru asigurați, iar cei care au fost invitați să ridice documentele și nu au făcut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decât dacă sunt urgențe medicale, a anunțat, pe 25 august, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Cardul național de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toți asigurații au intrat în posesia cardului de sănătate, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul, cât și fără.