Dezastrul de la Timișoara, în cifre. Ce a lăsat în urmă furtuna care a măturat orașul cu 122 km/h – bilanț oficial
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost realizată o primă evaluare a pagubelor produse de furtuna puternică de duminică, în timpul căreia cinci persoane din județul Timiș și-au pierdut viața.
Potrivit primarului Timișoarei, duminică vântul a bătut cu 108 km/h, iar pe alocuri cu 122 km/h.
„Am un bilanț care încă nu este definitiv. Se estimează că circa 3.500 de arbori au fost distruși: unii smulși cu rădăcini cu tot, alții retezați la sol, alții cu ramurile dislocate. Valoarea costurilor pe care le va comporta înlocuirea lor, pentru că nu vom lăsa Timișoara cu mai puțini arbori, se ridică la circa 3,5 de milioane de lei”, a spus Robu.
Potrivit acestuia, echipele de intervenție au acționat în special pe principalele artere din oraș, astfel încât mașinile să poată circula, iar „în ultimă instanță” se va interveni pentru degajarea copacilor căzuți în parcuri.
Pagube importante au fost înregistrate și la Grădina Zoologică din Timișoara, unde o femeie a murit, lovită de o creangă. Potrivit estimărilor reprezentanților municipalității, este nevoie de aproximativ 800.000 de lei pentru remedierea stricăciunilor.
De asemenea, au fost afectate acoperișurile a trei piețe din Timișoara.
Totodată, au fost afectate de furtuna puternică de duminică și 17 unități de învățământ din Timișoara, care nu au curent electric, acoperișul a fost distrus sau în curte sunt copaci căzuți.
„Întreaga documentație va fi prezentată domnului premier, pentru obținerea banilor de la bugetul de stat pentru despăgubiri. În primul rând, ne orientăm către pagubele din școli și spitale, așa cum am discutat cu premierul Mihai Tudose”, a afirmat Nicolae Robu.
De asemenea, au fost afectate acoperișurile a trei spitale din oraș, precum și Filarmonica Banatul și sediul Primăriei Timișoara.