Dezastrul din spitale, confirmare oficială: Dezinfectanții Hexi Pharma, diluați chiar și de zece ori
Rezultatele anchetei ICECHIM în scandalul dezinfectanților diluați din spitale arată că aceste produse au fost diluate de până la zece ori. Astfel, la niciunul dintre cele 14 produse analizate nu se regăsește în integralitate ceea ce scrie pe etichetă.
Unul dintre dezinfectanți, Suprasept, a fost diluat de zece ori. În cazul clorurei de amoniu, valoarea declarată era de 15%, însă analizele au arătat o concentrație de 5%. De asemenea, iodul avea concentrația de 7,41%, chiar dacă valoarea declarată era de 10%.
„Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferențe între concentrații între valoarea declarată și cea estimnată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentrație de substanțe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat Victor Strâmbu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
În urma controlului Inspecției Sanitare de Stat din Cadrul Ministerului Sănătății la Hexi Pharma s-a decis retragerea produselor neconforme, în cazul cărora s-a demonstrat neconcordanța între valorile de concentrație de pe etichetă și cele obținute la testele de laborator. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății această retragere se va produce în maximum zece zile.
„Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate”, a spus secretarul de stat.
De asmenea, pe vechea Hotărâre de Guvern, Hexi Pharma va primi și o amendă de 40.000 lei.
În ceea ce privește controalele, aceastea vor continua, după cum declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Mai mult, legislația privind controalele din spitale va fi modificată, astfel încât să fie puse în practică recomandările Uniunii Europene. Se va adăuga un ordin care să reglementeze frecvența și modul în care sunt făcute controalele în spitale.
Ministerul Sănătății a cerut Comisiei de Biocide și o listă cu producătorii care furnizează produse similare de dezinfecție. În țara noastră mai există 18 producători, iar în afara țării alte 110 firme producătoare de la care se pot achiziționa aceste produse. Așadar, autoritățile susțin că nu se va ajunge la o criză în ceea ce privește dezinfectanții din spitale.