Dezbatere aprinsă în Parlamentul European pe tema Schengen și a veto-ului Austriei la adresa României și Bulgariei. Manfred Weber: ”A fost o greșeală, România nu se află pe ruta imigranților ilegali”
Dezbatere aprinsă în Parlamentul European, reunit la Strasbourg, pe tema veto-ului exercitat de Austria la adresa României și Bulgariei privind accederea la spațiul Schengen. La dezbatere au luat parte comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, președintele PPE, Manfred Weber și mai mulți europarlamentari români, printre care Rareș Bogdan și Dacian Cioloș. Cu toții au susținut aderarea României și Bulgariei la Schengen și au criticat poziția Austriei.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi seară, în plenul Parlamentului European că obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen va rămâne prioritatea sa principală şi că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor.
„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem”, a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie.
Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.
„Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina”, a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.
Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este „o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra”.
„Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor”, a promis înalt oficial european.
„Onoraţi membri, divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că într-un moment de mare nevoie Europa rămâne împreună”, a mai spus ea.
Manfred Weber: ”Veto-ul Austriei a fost o greșeală, România nu se află pe ruta imigranților ilegali”
De asemenea, șeful PPE, Manfred Weber, a avut o poziție similară, spunând că sprijină aderarae Romîniei și Bulgariei la spațiul Schengen și că veto-ul Austriei a fost o greșeală, România nefiind pe ruta imigranților ilegali.
„Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greşeală şi cu toţii resimţim frustrare când vorbim despre această eroare. Mă refer la respect. România şi Bulgaria au arătat că înfăptuiesc control corect la frontiere. România, în privinţa refugiaţilor din Ucraina, a avut realizări extraordinare şi trebuie să recunoaştem aceste lucruri”, a spus acesta.
De asemenea, el a mai spus că în vreme de război UE trebuie să dea dovadă de unitate.
”Extinderea Schengen ar fi însemnat că credem în noi şi credem în ce avem împreună ca europeni.
Da, există o problemă cu migraţia ilegală şi centrele din Austria sunt pline, şi trebuie combătuta migraţia ilegală, nu există niciun dubiu, dar vom face asta mai bine împreună. România şi Bulgaria nu sunt de vină pentru cifrele acestea mari de migranţi. Cifrele Frontex arată că cele două state nu se regăsesc pe ruta Balcanilor de Vest. Mai repede ar trebui să vorbim de Ungaria, pentru că Viktor Orban şi-a deschis graniţele.
PPE susţine România şi Bulgaria, veto-ul a fost greşit şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a conchis Weber.
Rareș Bogdan: „Al doilea dictat de la Viena pentru români”
De asememnea, din partea României, au luat cuvântul și mai mulți europarlamnetari români. Unul dintre ei a fost prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care a criticat în termeni duri refuzul Austriei de a accepta România în spațiul Schengen. Cancelarul austriac a ordonat „al doilea dictat de la Viena pentru români”, a transmis europarlamentarul român.
„Vin in fata dumneavoastra după ce Austria a dat un vot împotriva Europei.
Votul Austriei sfidează articolul 2 al Tratatului UE, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală.
(ridici ochii) Ungaria are banii blocați din cauza încălcării statului de drept. Austria nu. Încă nu, deşi cancelarul Nehammer are o atitudine iliberala pronunţată şi rasistă.
Votul Austriei sfidează articolul 21 al Tratatului de Funcționare UE, referitor la libera circulație, plus alte 20 de acte normative.
Potrivit acestor acte normative, România are dreptul să i se ridice controalele la frontieră dacă respectă aquisul Schengen. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, au fost vizite suplimentare de evaluare, 22 de experţi din 12 ţări UE şi reprezentanţi Frontex şi Comisie plus 10 experţi olandezi suplimentar.
Sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră sub pretext că e permisivă cu migranții.
Cancelarul Nehamer a decretat prin blocajul Schengen al doilea Dictat de la Viena pentru români.
Excelențele voastre, Domnia legii este baza existenței Uniunii Europene!
Cer Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării, de către Austria, a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot.
Solicit Parlamentului European să ceară Consiliului convocarea unei şedinţe de urgenţă JAI până la sfârşitul acestui an.
Companiile austriece prezente în România, care asigura 7% din PIB-ul Austriei, fac deja presiuni asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său.
Întreaga presa austriaca critică în cor atitudinea profund anti-europeana şi izolarea în care împinge Austria actuala putere de la Viena. Iubesc România şi ador Europa!”, a spus Bogdan.
Dacian Cioloș: „Decizie abuzivă și ilegală”
Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier, a spus la rândul său că decizia Austriei este una abuzivă și ilegală.
„Obiectul aderării României la spaţiul Schengen trebuie să fie pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta. Extinderea Schengen nu poate fi considerat un subiect închis. Nu mai este un subiect care vizează doar Austria, România şi Bulgaria, a devenit o problemă politică europeană pentru că veto-ul Austriei în consiliul JAI nu are de-a face cu Schengen ci cu politica de migraţie şi asta trebuie discutat în Consiliul European.
Acest veto sfâşie solidaritatea europeană şi pune sub semnul întrebării credibilitatea UE. Acest subiect nu poate fi lăsat în suspans şi să aşteptăm săptămâni şi luni să-l rezolvăm. Şefii de state şi guverne să rezolve cât mai repede acest blocaj ilegal care dă apă la moară extremiştilor şi anti-europenilor. În primul trimestru al anului viitor acest subiect trebuie închis”, a spus Cioloș.