Dezbaterea moțiunii simple a PNL împotriva ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe 4 iunie
”Au trecut mai bine de 4 luni de când ați fost învestit în funcția de ministru al finanțelor publice și ați ratat deja șansa de a demonstra că acțiunile dumneavoastră, atunci când erați doar senator și președintele Comisiei de buget finanțe, nu au fost altceva decât exerciții de imagine în interiorul PSD. (…) Domnule ministru Teodorovici. Nu vă reproșăm dumneavoastră aberația denumită „revoluție fiscală”, pe care Guvernul PSD-ALDE nr.2 a girat-o și a promovat-o ca panaceu la problemele economiei românești, chiar dacă și domnul Ionuț Mișa și domnul Mihai Tudose cunoșteau foarte bine că aceasta va face mai mult rău decât bine! Dumneavoastră, în schimb, vă reproșăm faptul că, deși cunoașteți relele făcute de harababura fiscală a PSD-ALDE, v-ați pus personalitatea inestimabilă la umbră de eventuale critici publice și nu ați făcut absolut nimic pentru a elimina răul produs de aceste modificări fiscale. Mai mult, la cele peste 260 de modificări fiscale operate anul trecut, dumneavoastră ați arătat că puteți fi și mai harnic la capitolul instabilitate și cârpeală fiscală, operând peste 120 de modificări ale Codului fiscal, în numai 3 luni!”, susține PNl în textul moțiunii simple.
Liberalii îi reproșează ministrului de Finanțe și intenția acestuia, cât și a altor membri ai Guvernului de a face Pilonul II de pensii opțional.
„Vă solicităm să nu vă mai prefaceți că nu știți, că nu pricepeți, că nu cunoașteți că Guvernul urmărește să elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simulările pe care le tot invocați că se fac sau se vor face la Ministerul Finanțelor nu urmăresc varianta cea mai bună pentru sustenabilitatea în viitor a pensiilor, ci modul în care reușiți să peticiți mai repede bugetul, care arată ca un șvaițer. „, se mai arată în documentul liberalilor. Știm că nu sunteți nici ministrul muncii și nici prim-ministru, ca să vă atribuim competențe în domeniul pensiilor. Cu toate acestea, știm cu toții că banii pentru pensii, pentru ca acestea să poată fi plătite, trebuie să existe în buget, lună de lună. La capitolul buget, Ministerul Finanțelor este șeful. Și dacă nu ați fi avut nicio competență, colegii dumneavoastră de guvern tot ar fi dat vina pe ministerul de finanțe! Ar fi bine să nu uitați că, atunci când Legea salarizării a generat scăderi de salarii pentru mii de salariați, doamna Olguța Vasilescu v-a arătat cu degetul spunând că nu domnia sa face politica fiscală a țării, că ea a mărit salariile, dar Ministerul Finanțelor Publice este vinovat pentru că acestea au scăzut. Nici ministrul de la administrație nu-și asumă faptul că ați luat banii de investiții de la toate primăriile din țară și arată cu degetul tot spre dumneavoastră! Ați dus administrațiile publice într-o subfinanțare cruntă, ca să le faceți dependente de Guvern, adică ne-ați întors în timp, în anii 90, când banii ajungeau în țară doar pe baza carnetului de partid”, se mai arată în documentul liberalilor.
Guvernul vrea ca Pilonul II de pensii va fi opțional, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, precizând că în cursul verii se va face o prezentare clară a Pilonului II de pensii pentru informarea cetățenilor.