DEZVĂLUIRI. Cât câștigă, de fapt, polițiștii locali acuzați de ministrul Marcel Vela că au făcut abuzuri în perioada stării de urgență. „Se dă și șpagă pentru un post!”

Publicat: 04 05. 2020, 13:03
Actualizat: 04 05. 2020, 13:06
Polițistul confirmat cu noul coronavirus interacționase cu cetățeni în timpul misiunilor / sursa: Facebook - foto cu carater ilustrativ

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declanșat un scandal public uriaș, după ce a anunțat, public, faptul că polițiștii locali au făcut abuzuri după intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare. În acest context, ministrul Internelor a tras și un semnal de alarmă cu privire la salariile uriașe încasate de angajații Poliției Locale.

În ce privește sumele pe care le încasează foștii gardieni publici, surse din structurilor de poliție locală au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că un polițist local fără studii superioare, cu liceul la bază, ajunge să beneficieze de o remunerație lunară de 4.000 -4.500 de lei.

Altfel stau, însă, lucrurile, atunci când vine vorba despre cei cu vechime și studii superioare, indiferent de domeniul absolvit. În cazul acestora, lefurile fac un salt uriaș. Un polițist local bucureștean a povestit că, un angajat cu vechime și cu studii superioare ajunge, în funcție de primăria la care lucrează și la 9.000 de lei pe lună, bani în care este inclusă și norma de hrană.

„Nu contează studiile, contează să existe diploma de licență. Cu tot cu normă de hrană, în funcție de primărie, se câștigă undeva între 7.000 și 9.000 de lei, fără să vorbim aici despre cei care ocupă funcții de conducere”, au spus sursele citate.

În plus, nivelul foarte bun al grilei de salarizare ar fi condus, la unele primării, la dezvoltarea unei adevărate mafii a angajărilor. „Din ce am auzit de la colegi, există poliții locale unde angajările se fac și în schimbul unor sume de bani. Se vorbește despre sume care care se învârt undeva între trei și patru mii de euro!”, au mai spus sursele citate.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atenția asupra faptului că, după intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare, polițiștii locali ar fi comis unele abuzuri, fără să menționeze, însă, exact, la ce fel de situații a făcut referire.

Totuși, surse din cadrul Poliției Române au explicat că, după intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare, polițiștii locali ar fi început să împartă amenzi „fără niciun discernământ” și chiar ar fi închis, în mod abuziv, unele magazine sau să confiște mărfuri.

Un caz concret s-ar fi produs, în Joia Mare, pe raza Secției 8, din București, unde un bărbat care transporta materie primă pentru confecționarea combinezoanelor de protecție împotriva COVID-19 ar fi fost oprit de un echipaj al Poliției Locale. Pentru că avizul de însoțire a mărfii era pe telefon, polițistul local ar fi refuzat să verifice, după ce, inițial, i-ar fi reclamat șoferului că ecranul aparatului este spart și ar fi considerat acest lucru drept o formă de lipsă de respect.

Ca urmare, acesta a procedat la confiscarea mărfii, după care l-ar fi constrâns pe șofer să semneze procesul verbal. În momentul în care reprezentanții societății au cerut explicații, polițiștii locali i-au trimis, în mod inutil, la Secția 8, pe motiv că „lucrează sub coordonarea polițiștilor”.

Dar afirmațiile ministrului de interne legate de salariile mari și de eventualele abuzuri comise de polițiștii locali nu au rămas fără reacție și au provocat o adevărată furtună pe site-urile de socializare.

„Politia locală, amendează și face unele abuzuri și nu respectă prevederile Ordonanțelor în litera și spiritul Legii. Așa s-a exprimat domnul ministru Vela la adresa polițiștilor locali. Dar, ce ați fi dorit dumneavoastră domnule ministru? Poliția Locală să împartă baloane? După câte știm cu toții, Ordonanțele Militare, au prevazute sancțiuni pentru nerespectarea acelor prevederi. Acuzați gratuit și aveați o satisfacție când ați rostit aceste vorbe”, a scris, pe Facebook, Octavian Damian, un polițist local din orașul gorjean Vulcan.