Prima pagină » Știri » DEZVĂLUIRI despre cel mai mare dosar de trafic de droguri în licee. Ofițer antidrog: „Canabisul este cea mai utilizată substanță interzisă”

DEZVĂLUIRI despre cel mai mare dosar de trafic de droguri în licee. Ofițer antidrog: „Canabisul este cea mai utilizată substanță interzisă”

DEZVĂLUIRI despre cel mai mare dosar de trafic de droguri în licee. Ofițer antidrog: „Canabisul este cea mai utilizată substanță interzisă”

Cătălin Țone, șeful serviciului antidrog București din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate, a declarat, marți, că elevii anchetați în dosarul „droguri în școli” au consumat medicamente cu „conținut stupefiant” care au fost deturnate din farmacii.

Șeful serviciului antidrog susține că tinerii au consumat medicamente cu „conținut stupefiant” provenite din diverse farmacii, iar pastilele respective în combinație cu alcoolul creează ”adevărate dezechilibre în dezvoltarea neuronală și comportamentală”.

De asemenea, Cătălin Țone a avertizat că vârsta de la care copii ajung să consume droguri a scăzut la 9-10 ani.

„Dacă ne uităm la statisticile oficiale, în segmentul 14-18 ani, procentul tinerilor care au consumat cel puțin o dată droguri a ajuns undeva la 10%, dar la nivel național, luând în calcul și satele și comune. Dacă vorbim doar despre București, lucrurile sunt mult mai grave”, a declarat Cătălin Țone.

„Dependența se instalează foarte rapid pentru că acum nu mai vorbim despre droguri ușoare, ci droguri care sunt puternice.

Canabisul este cel mai utilizat drog în zona liceală, în segmentul clasa a IX-a, clasa a XII-a. Are o concentrația mare de Tetrachlorophenol, acea substanță activă care lovește creierul și instalează dependența rapid.

Au fost situații în care dependența s-a instalat la 10-11 ani. Sunt cazuri de excepție, dar au fost”, a mai menționat Țone.

Cum ajung drogurile în România

„Drogurile clasice vin pe rute noi, vizăm aceste rute. De asemenea, nu neglijăm nici partea de deturnare din circuitul legal. Sunt angajați ai unor farmacii.

Dacă vorbim de canabis, cea mai importantă rută este cea rutieră care vine în primă fază pe calea apei din Maroc.

Marocul este producător mondial – 75%-80% din producția mondială intră prin Spania sau prin porturile din Olanda, din Belgia.

Dacă vorbim de cocaină, ruta este America de Sud”, a spus Cătălin Țone, potrivit EuroNews.

Acesta a mai spus că praful numit ”cocaină” vine pe cale maritimă în cantități foarte mari în special în porturile din Amsterdam și Rotterdam, apoi pe cale rutieră vine către România.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și