Dezvăluiri grave din protocolul publicat de CSM: Cum erau transformați membrii Consiliului în informatori SRI

Publicat: 04 05. 2018, 20:12
Actualizat: 28 03. 2019, 15:35

„Protocolul publicat de CSM arată o disfuncționalitate majoră a statului de drept în România. Prin protocolul semnat între șefii SRI și CSM, membrii Consiliului deveneau informatori ai SRI-ului, lucru care contravine statutului magistraților. Este inadmisibil ca într-o democrație, într-o țară în care se presupune că principiile statului de drept sunt respectate, reprezentanți ai judecătorilor, ai procurorilor, aleși de către colegii lor să îi reprezinte în CSM, să fie puși în slujba serviciilor”, spune Cucșa într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Vicepreședintele Comisiei de control SRI consideră că aceste protocoale scot la lumină „un mod de funcționare anormal al statului roman în care legile au fost înlocuite sau suplimentate de înțelegeri între șefii unor instituții din justiție și serviciile de informații”.

Marian Cucșa are și un mesaj pentru pentru Klaus Iohannis, criticând faptul că nu președintele României nu intervine în declasificarea protocoalelor.

„Președintele Iohannis s-a arătat foarte preocupat de independența justiției atunci când a decis să atace legile justiției la CCR. Dacă este cu adevărat atât de preocupat de independența justitiei, atunci poate să ceară, în calitate de șef al CSAT, declasificarea și eliminarea protocoalelor secrete existente între servicii și instituții din justiție. Până acum lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a mai spus Marian Cucșa.

CSM a publicat, vineri, al doilea protocol pe care instituția îl avea cu Serviciul Român de Informații, încheiat în 2012. Potrivit documentului, scopul protocolului era asigurarea independenței și înfăptuirii justiției, precum și contracararea vulerabilităților care pot afecta ordinea de drept.

Actul desecretizat a fost semnat în anul 2012 de vicepreședintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Hăineală, și Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, și confirmat de președintele de atunci al CSM, Alina Ghica, și fostul director SRI, George Maior.