Prima pagină » Știri » Didier Philippe, vicepreședintele MBDA: Propunerea noastră pentru România AR REVIGORA industria națională de apărare

Didier Philippe, vicepreședintele MBDA: Propunerea noastră pentru România AR REVIGORA industria națională de apărare

Compania europeană MBDA propune o colaborare pe termen lung cu România, care ar permite revigorarea și reînnoirea industriei locale de apărare, a declarat, Didier Philippe, vicepreședintele firmei MBDA, într-un interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității. Ce proiecte are în România, compania MBDA.

Didier Philippe, vicepreședinte al MBDA, un gigant european specializat în fabricarea de sisteme de rachete, vorbește, într-un interviu pentru agenția Mediafax și Monitorul Apărării și Securității, la summitul Inițiativei celor Trei Mări, despre proiectele din România ale companiei, inclusiv licitația pentru corvete și modernizarea fregatelor și despre posibilitatea fabricării de sisteme de rachete în plan local.

Reporter: Ce oportunități de business oferă Inițiativa Celor Trei Mări companiei MBDA? În regiune și în afara ei?

Didier Philippe: În primul rând, mi-a fost propus să particip la o dezbatere foarte interesantă privind apărarea și industria de apărare și cred că rolul meu a fost acela de a aduce o perspectivă europeană la cea a SUA și de a contesta abordarea americană. Și asta am și făcut pentru a aduce o abordare mai echilibrată privind cooperarea industrială și nu unilaterală, de felul, dai banii, îți ofer produsul și punct și spui mulțumesc. Noi, în Europa, trebuie să cooperăm, trebuie să cheltuim cu înțelepciune 2% din PIB, avem mijloacele necesare să facem asta pentru că avem ingineri foarte buni în Europa, avem o industrie foarte bună, o parte din industrie trebuie modernizată, cred că aceasta este de asemenea și cerința societății, atunci când s-a spus să creștem bugetul la 2%, trebuie să ne revigorăm industria de apărare.Până acum, achizițiile de (rachete) Patriot, din punctul meu de vedere, nu realizează deloc acest lucru, doar trimiți banii și primești echipamentul.

Ceea ce MDBA, companie europeană integrată, propune este un angajament pentru cooperare pe termen lung cu industria voastră, poate investiții în industrie, fabricarea în plan local a rachetelor, efectuarea în țară a lucrărilor de întreținere pe termen lung a acestor rachete, revigorarea și reînnoirea industriei de apărare. Când cheltui 2%, dacă acei 2% sunt trimiși în afară, epuizezi resursele țării. Vă oferim o alternativă bazată pe respect, pe cooperare pe termen lung și acesta a fost mesajul meu. De asemenea, este în deplină concordanță cu inițiativa PESCO, semnată printre altele de România, iar majoritatea, toate țările din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, participă și la PESCO. 

Este o oportunitate fantastică pentru industria europeană de a colabora, de a beneficia de fonduri provenind din Europa în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, cercetarea și tehnologia, producție, pentru a oferi o mai mare autonomie strategică Europei în materie de control a instrumentelor sale, sistemelor sale de armament, a evoluției sale pe termen lung și posibilității de a le folosi în mod independent pentru apărarea sa. Deci, aceasta este abordarea europeană, avem acum o șansă unică în Europa cu fondurile care vor fi alocate de Europa pentru apărare. 30 de miliarde de euro între 2022 și 2027, o sumă imensă de bani care poate iriga industria locală, dacă avem programe de cooperare bune asociate cu asta. Aceasta este ceea ce MBDA propune industriei românești și celorlalte țări din mediul celor Trei Mări.

Reporter: Care sunt perspectivele, planurile de business ale MBDA în Romania? Ce parteneriate ar dori MBDA să semneze cu industria românească?

Didier Philippe: Deja participăm la mai multe competiții, cea care este activă astăzi este cu fregatele, pentru care oferim celebrele noastre (rachete) Exocet, de ultimă generație, anti-navă, și VL-Mica pentru protecția corvetelor și fregatelor. În acest sens colaborăm cu mai mulți constructori de nave care se află astăzi în competiție, inclusiv cu siguranță pentru cu Naval Grup din Franța. Cea de-a doua perspectivă, care ar putea fi lansat oricând înainte de sfârșitul anului, este cea privind bateria de coastă, apărarea de coastă, constă în utilizarea aceleiași rachete, Exocet Block 3, de ultimă generație, ca apărare de coastă pentru protecția coastelor României și sperăm să participăm la competiție în următoarele săptămâni sau luni.

Al treilea și al patrulea proiect sunt legate de apărarea aeriană, apărarea antiaeriană terestră pentru armată și forțele aeriene, unde propunem Mistral și VL-Mica ca un sistem integrat care corespunde perfect cerințelor forțelor aeriene și armatei voastre. Dar mai mult decât atât, propunem o colaborare foarte strânsă cu industria voastră, de a implementa, a instrui oamenii, de a investi pentru ca industria voastră să fie capabilă să producă o mare parte a sistemului, să integreze racheta, să testeze și să livreze rachete și, de asemenea, să efectueze lucrările de întreținere pe termen lung, oferind autonomie pe termen lung, sporind autonomia României în acest domeniu.

Citește și