Diferența dintre gripă și răceală. Cum recunoști simptomele și ce trebuie să faci

Publicat: 25 01. 2020, 12:02
Sursă foto - Caracter ilustrativ
Gripa și răceala, cauzate de virusuri diferite

Ambele afecțiuni sunt infecții virale respiratorii și se manifestă asupra persoanei afectate prin anumite simptome comune, însă sunt cauzate de virusuri diferite.

Gripa este provocată de virusuri gripale, cu mai multe tulpini, pe care o persoană le poate contracta cu precădere în cazul unor epidemii.

„Virusurile gripale sunt A, B si C, acesta din urmă dând doar o forma foarte ușoara de gripă și nu cauzează epidemii. Există însă mai multe tulpini virale ale virusurilor gripale A și B care determină epidemiile de gripă, iar în fiecare an este produs un nou tip de vaccin antigripal, care reprezintă o combinație a celor mai frecvente trei tulpini ale virusurilor gripale A și B”, potrivit reginamaria.ro.

Răceala poate fi cauzată de 200 de virusuri și poate fi contractată, asemenea gripei, pe calea aerului, prin tuse și strănut, precum și prin contactul cu suprafețele contaminate.

Diferența dintre gripă și răceală. Simptome și tratament pentru răceala

Cele mai comune simptome ale răcelii sunt:

– secreții nazale abundente;

– nas înfundat;

– durere de gât:

– strănut;

– tuse;

Însă, la anumite persoane se poate manifesta și o febră ușoară, dar și dureri de urechi, oboseală și dureri de cap.

Majoritatea simptomelor apar în primele două zile și se ameliorează treptat în câteva zile. Totuși, formele mai grave de răceală, se pot manifesta până la trei săptămâni.

Răceala afectează gâtul și nasul și se poate manifesta în orice perioadă a anului.

Tratament împotriva răcelii

În general, răceala se tratează cu analgezice și remedii mai naturiste, de la supă de pui și ceaiuri, la ulei de eualipt.

Măsuri de prevenție:

– spălatul pe mâini cu apă și săpun;

– evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafețele infectate;

– consumul de alimente au au un conținut bogat în vitamina C.

 

Diferența dintre gripă și răceală. Simptome și tratament pentru gripă

Cele mai comune simptome ale gripei sunt:

– febră bruscă înaltă, între 38 și 40 grade Celsius;

– dureri musculare;

– transpirație abundentă;

– frisoane;

– senzație de epuizare și nevoia de a sta întins în pat;

– tuse seacă. 

Simptomele gripei apar de obicei după aproximativ trei zile de la infectare și dispar, în general, în cursul unei săptămâni, totuși, senzația de oboseala poate fi resimțită pentru o perioadă mai îndelungată. Însă manifestările sunt mai intense decât în cazul răcelii, astfel încât poate crește riscul de dezvoltare a bronșitei, de apariție a infecțiilor la nivelul urechii, dar și al pneumoniei care poate duce la deces.

Gripa afectează nasul, gâtul și inclusiv plămânii iar netratată poate duce la complicații severe, precum pneumonia care poate fi mortală. Perioada în care începe de obicei sezonul gripal este octombrie și durează până în martie.

Tratament împotriva gripei

Analgezice și remediile tradiționale, precum și medicamente antivirale, pentru cazurile de gripă severă.

„Nu trebuie apelat la antibiotice nici în cazul răcelii, nici în cazul gripei. Acestea trebuie administrate numai la recomandarea medicului, fiind prescrise pentru a trata complicațiile gripei și nu gripa în sine”, potrivit reginamaria.ro.

! Cea mai bună măsură de protecție împotriva gripei este vaccinul antigripal, recomandat anual tuturor persoanelor vulnerabile, începând cu vârsta de 6 luni.

Măsuri de prevenție:

– spălatul pe mâini cu apă și săpun;

– evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafețele infectate;

– consumul de alimente au au un conținut bogat în vitamina C.