DIICOT a destructurat o grupare care a vândut „microfoane spion” destinate interceptării și înregistrării comunicărilor

Publicat: 18 02. 2013, 12:57
Actualizat: 31 01. 2019, 21:31

Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracțional ai cărui membri au vândut dispozitive tip „microfon spion” destinate ascultării ambientale, în urma unor percheziții fiind găsite dispozitive de bruiere a comunicațiilor, cărți de joc cu microcipuri și o masă de poker pentru trucarea jocurilor.

Membrii grupului infracțional organizat sunt suspectați că ar fi deținut și comecializat, fără drept, dispozitive tip „microfon spion” destinate ascultării ambientale și programe informatice tip „spy”.

„Aceste programe instalate disimulat pe telefoane mobile țintă realizează accesul, fără drept, la telefonul mobil monitorizat, de la un alt terminal GSM, special configurat în acest sens, efectuându-se transfer neautorizat de date între cele două telefoane”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În 14 februarie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești și ofițeri de poliție judiciară de la BCCO Pitești au făcut nouă percheziții domiciliare în București, Ploiești, Iași și Brăila.

Anchetatorii au găsit la percheziții microfoane pentru înregistrarea comunicărilor ambientale, dispozitive de bruiere a comunicațiilor, cărți de joc cu microcipuri, echipamente electronice, dispozitive fabricate în scopul comiterii de infracțiuni privind jocurile de noroc, o masă de poker confecționată în scopul trucării jocurilor de noroc, cerneluri speciale, imprimante, dispozitive destinate înregistrării audio-video disimulate în diverse obiecte, cum ar fi ceasuri și pixuri, precum și sumele de 50.000 de euro și 28.000 de lei.

De asemenea, au fost ridicate la percheziții telefoane mobile având instalate aplicații de monitorizare a comunicărilor.

„La locuința unuia dintre membrii gruparii a fost identificat un laborator în care erau confecționate sau adaptate dispozitive și echipamente destinate interceptării și înregistrării comunicărilor sau pentru comiterea de infracțiuni în domeniul jocurilor de noroc”, se mai arată în comunicatul citat.

Procurorii DIICOT Pitești fac cercetări în acest caz pentru constituire a unui grup infracțional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, vânzarea de dispozitive sau programe informatice, concepute sau adaptate în scopul săvârșirii de infracțiuni și deținerea fără drept de astfel de programe.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Iași, BCCO Ploiești, SCCO Brăila, Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” și cu suportul tehnic și informativ al SRI.